Για τις επενδύσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα γύρω από το φυσικό αέριο, όπως και τη θέση που αναμένεται να έχει η χώρα στον χάρτη της αγοράς φυσικού αερίου, μίλησε η υφυπουργός του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο 9ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης .

Όπως σημείωσε, «το φυσικό αέριο αποτελεί καύσιμο του μέλλοντος, αφού αναπόφευκτα θα χρειαστεί να αναπληρώνει τις ενεργειακές ανάγκες που θα παρουσιάζονται καθώς εξελίσσεται η πράσινη μετάβαση αλλά και λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων με τη Ρωσία. Ο κρίσιμος ρόλος του φυσικού αερίου επίσης οφείλεται στην ευέλικτη και αξιόπιστη φύση του η οποία εξισορροπεί τις ακαθόριστες έως τώρα μεταβλητές γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε η κ. Σδούκου.

Η ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψιν. «Η Ελλάδα είναι σε στρατηγική θέση, έχουμε υλοποιήσει μεγάλα έργα υποδομών στο αέριο, αναπτύξαμε τα δίκτυα και έτσι καταφέραμε να μειώσουμε την εξάρτηση από λίγους μόνο προμηθευτές. Αυτή τη στρατηγική κίνηση που μπορέσαμε να τη δούμε χρόνια πριν θα συμβάλει και στην ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια. Χάρη σε αυτές τις υποδομές εξασφαλίσαμε την προμήθεια όλης της περιοχής», σημείωσε η υφυπουργός, φέροντας τον Κάθετο Διάδρομο ως ένα ακόμη παράδειγμα για συνέχιση της περιφερειακής συνεργασίας.

Ακόμα και εν μέσω φιλόδοξων σχεδίων για ΑΠΕ, η χώρα μας θα συνεχίσει να καταναλώνει αέριο αν και με μειωμένους ρυθμούς, για αυτό και χρειάζεται μια ρεαλιστική στάση στην εθνική πολιτική. «Έστω και με μειωμένες ποσότητες, θα χρειαστεί αντικατάσταση του ορυκτού αερίου με ανανεώσιμα καύσιμα όπως βιομεθάνιο και πράσινο υδρογόνο. Άρα η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να δίνει το σήμα ότι έχει σημασία το αέριο για τον ενεργειακό τομέα της χώρας», επισήμανε η κ. Σδούκου.Το ΥΠΕΝ εργάζεται για ολοκλήρωση του πλαισίου πλαίσιο του βιομεθανίου μετά από σχετική μελέτη και σκοπεύει να παρουσιάσει τη νομοθεσία σύντομα.

Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό και τη διεύρυνση των υποδομών διανομής φυσικού αερίου η κ. Σδούκου ανέφερε, πως η Ελλάδα υποστηρίζει έντονα αυτές τις κινήσεις, και θεωρεί το φυσικό αέριο σημαντικό κλειδί για την πράσινη μετάβαση. Παρόλα αυτά, η κ. Σδουκου τόνισε ότι οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα πρέπει να γίνονται με προσοχή λόγω της μικρότερης αναμενόμενης ζήτησης. Στην περίπτωση κάλυψης νέων πόλεων που μπορεί να μην το χρειαστούν ή των νησιών ίσως δεν δικαιολογούνται οι σχετικές επενδύσεις, πρόσθεσε.

Η κ. Σδούκου τέλος τόνισε τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στην αγορά αερίου, αναφερόμενη στις σημαντικές κινήσεις της Κυβέρνηση για την μετατροπή της χώρας σε κόμβο φυσικού αερίου, όπως το FSRU Alexandroupolis, τον Κάθετο Δρόμο και άλλα. Οι κινήσεις αυτές επιτρέπουν επίσης μια πιο ενεργειακά ανεξάρτητη Ελλάδα. «Χάρη σε αυτές τις υποδομές εξασφαλίσαμε την προμήθεια όλης της περιοχής», σημείωσε η υφυπουργός

Διαβάστε ακόμη