Την πλήρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην πρωτοβουλία για τον Κάθετο Διάδρομο φυσικού αερίου, επανέλαβε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας την Τετάρτη στην εκδήλωση που διοργανώνει ο ΔΕΣΦΑ και στην οποία συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των Διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου από επτά ευρωπαϊκές χώρες.

Η κ. Σδούκου ξεκίνησε την ομιλία της, τονίζοντας ότι σήμερα συνεχίζουν να υφίστανται προκλήσεις στο ενεργειακό περιβάλλον και η αντίδραση πρέπει να να είναι μια ενιαία απάντηση μέσα από μια μακροπρόθεσμη συνεργασία. Υπάρχει ανάγκη, ανέφερε η υφυπουργός, να ανοίξουμε ενεργειακούς δρόμους και να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας.

Η κ. Σδούκου ανέδειξε τη σημασία της ανάπτυξης της περιφερειακής συνεργασίας για την ευελιξία των ενεργειακών συστημάτων και την ασφάλεια εφοδιασμού, κάτι, που όπως είπε, αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Κάθετος Διάδρομος είναι ένα πολύ οραματικό, μακροπρόθεσμο project, συμπλήρωσε η υφυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι έχει γίνει αξιοσημείωτη πρόοδος τους τελευταίους μήνες, ενώ αναφέρθηκε και στο δεσμευτικό market test που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα έχει επιτυχή έκβαση.

Αναφερόμενη στο ρόλο της χώρας μας, η κ. Σδούκου είπε ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας και ένα φυσικό σημείο εισόδου φυσικού αερίου με κατεύθυνση από το Νότο στο Βορρά. Στο πλαίσιο αυτό έχουν υλοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις, όπως είναι ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας, το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, ο σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, καθώς και ο ζωτικής σημασίας τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα, έργα που αυξάνουν την εξαγωγική δυναμικότητα της χώρας.

Η δημιουργία ενεργειακών έργων όπως ο Κάθετος Διάδρομος, θα προσφέρει στις χώρες που εμπλέκονται, περιφερειακά εργαλεία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, είπε ακόμα η κ. Σδούκου, τονίζοντας παράλληλα, την ανάγκη οι υποδομές να διατηρήσουν την αξία τους και στο μέλλον, με τη δυνατότητα μεταφοράς πέραν του φυσικού αερίου, ανανεώσιμων αερίων και υδρογόνου.

Διαβάστε ακόμη