Το Κατάρ, ένας σημαντικός εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), εκδίδει τα πρώτα του ομόλογα σε δολάρια ΗΠΑ μετά από τέσσερα χρόνια. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το πρώτο του “πράσινο” ομόλογο, ανταποκρινόμενο στην αυξανόμενη αγορά για βιώσιμα χρέη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κυβέρνηση προσφέρει αυτά τα πράσινα ομόλογα με δύο επιλογές λήξης: πέντε και δέκα έτη. Οι αρχικές προβλέψεις για την τιμολόγηση υποδηλώνουν ένα μικρό πλεονέκτημα έναντι των συγκρίσιμων ομολόγων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Οι τελικές λεπτομέρειες, όπως η ακριβής τιμολόγηση και το συνολικό μέγεθος της προσφοράς ομολόγων, αναμένονται αργότερα την Τρίτη.

Τα πράσινα ομόλογα έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή στη Μέση Ανατολή, με αρκετές χώρες της περιοχής να έχουν ήδη εκδώσει τέτοια ομόλογα. Αυτές περιλαμβάνουν το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, μια μεγάλη εταιρεία ακινήτων στο Άμπου Ντάμπι και την κυβέρνηση της Σάρτζας.

Ενώ το Κατάρ δεν είναι ο πιο καθαρός παραγωγός ενέργειας στον κόσμο, ακολουθεί μια τάση στην περιοχή όπου οι χώρες επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας τους. Το Κατάρ, για παράδειγμα, επενδύει σημαντικά στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας παρά το γεγονός ότι είναι ένας σημαντικός παραγωγός φυσικού αερίου.

Το φυσικό αέριο θεωρείται συχνά από τη βιομηχανία ως μια πιο καθαρή εναλλακτική λύση έναντι του πετρελαίου ή του άνθρακα, αν και οι διαρροές μεθανίου που σχετίζονται με την παραγωγή φυσικού αερίου παραμένουν μια ανησυχία.

Παρά την εξάρτησή του από τους υδρογονάνθρακες, το Κατάρ είναι ένα από τα πιο πλούσια έθνη παγκοσμίως και διαθέτει πολύ υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση. Η τελευταία του είσοδος στην αγορά ευρωομολόγων ήταν το 2020, όπου συγκέντρωσε 10 δισεκατομμύρια δολάρια μετά από ισχυρή ζήτηση από τους επενδυτές.

Για αυτήν την τελευταία έκδοση ομολόγων, το Κατάρ έχει στρατολογήσει τις υπηρεσίες μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η Crédit Agricole, η HSBC, η JPMorgan Chase και η Qatar National Bank.

Διαβάστε ακόμη