Απρόθυμη και ανήμπορη εμφανίζεται η κινεζική εταιρεία CPP να ολοκληρώσει το έργο της κατασκευής της προβλήτας στο Βασιλικό, στην οποία θα «δέσει» η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου «Προμηθέας», ώστε να προσεγγίζουν πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για εκφόρτωση. Με ανακοίνωσή της το βράδυ της Παρασκευής, η CPP δηλώνει πως η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί είναι μη βιώσιμη για την ίδια, στέλνοντας χωρίς περιστροφές το μήνυμα στην Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν θα ξαναρχίσει τα έργα στο Βασιλικό αν δεν ικανοποιηθούν οι επιπρόσθετες οικονομικές της απαιτήσεις, οι οποίες κρίνονται ως εξωφρενικές και ασυζητητί απαράδεκτες από την Κυπριακή Δημοκρατία και τους νομικούς και τεχνικούς της συμβούλους.
Υπενθυμίζεται πως ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου στο Λονδίνο, η CPP έχει καταθέσει αίτημα για πρόσθετες αποζημιώσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία ύψους 200 εκατ. ευρώ. Υποστηρίζει ότι η ΕΤΥΦΑ, η θυγατρική εταιρεία της ΔΕΦΑ που διαχειρίζεται την εκτέλεση των έργων στο Βασιλικό, δεν είναι συνεργάσιμη και επιπλέον αναβάθμισε τις απαιτήσεις της για την προβλήτα, προσθέτοντας αξιώσεις για προσθήκη κρυογονικής τεχνολογίας, ώστε η προβλήτα να αξιοποιείται αφενός για την εισαγωγή και επαναεριοποίηση φυσικού αερίου και αφετέρου για την εξαγωγή κυπριακού υγροποιημένου αερίου.
Η κυπριακή πλευρά (Υπουργείο Ενέργειας, ΔΕΦΑ, ΕΤΥΦΑ) απαντά ότι το συμβόλαιο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές το 2019 προβλέπει ξεκάθαρα την εγκατάσταση και κρυογονικής τεχνολογίας για σκοπούς εξαγωγών φυσικού αερίου αν και εφόσον δημιουργηθούν τέτοιες προοπτικές. Υποστηρίζει ακόμα ότι οι όποιες εκπρόθεσμες ενστάσεις της CPP για το περιεχόμενο των συμβατικών της υποχρεώσεων οφείλονται είτε σε κακοπιστία, είτε σε αδυναμία της να αντιληφθεί στην πλήρη διάστασή τους τους όρους του συμβολαίου. Είτε σε οικονομική αδυναμία να ανταπεξέλθει.
Το έργο του τερματικού LNG χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ με 101 εκατ. ευρώ και καθηκόντως η Κομισιόν το παρακολουθεί επισταμένα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» πέραν των 300 εκατομμυρίων ευρώ έχουν ήδη πληρωθεί, χωρίς η Κύπρος να έχει φυσικό αέριο και οι καταναλωτές θα καταδικαστούν να πληρώνουν 200-300 εκατ. ευρώ ετησίως για αγορά αερίων του θερμοκηπίου.
Διαβάστε ακόμη