Η Ρωσία και η Κίνα βρίσκονται στο τελικό στάδιο οριστικοποίησης της σύμβασης για τον αγωγό φυσικού αερίου Power of Siberia-2, ένα σημαντικό έργο που θα μεταφέρει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Κίνα. Αυτά τα νέα έρχονται καθώς η Ρωσία επιδιώκει να ενισχύσει την οικονομία της εν καιρώ πολέμου και να διαφοροποιήσει τις εξαγωγές ενέργειας μακριά από την Ευρώπη, σύμφωνα με το Reuters.

Η υπογραφή του συμβολαίου αναμένεται να γίνει «στο εγγύς μέλλον», σύμφωνα με δήλωση του Ρώσου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού Αλεξάντερ Νόβακ . Αυτός ο αγωγός θα μεταφέρει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από την περιοχή Yamal της Ρωσίας στην Κίνα, διασχίζοντας τη Μογγολία.

Το έργο βρίσκεται σε συζήτηση εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά έχει αποκτήσει νέα σημασία καθώς η Ρωσία στρέφεται στην Κίνα για να αντικαταστήσει την Ευρώπη ως κύριο πελάτη της στις εξαγωγές φυσικού αερίου. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχουν επηρεάσει σημαντικά την οικονομική θέση της Ρωσίας, καθιστώντας αυτή τη μεταστροφή προς την Κίνα στρατηγική προτεραιότητα.

Ο αγωγός Power of Siberia-2 μήκους 2.600 χιλιομέτρων θα έχει χωρητικότητα ελαφρώς μικρότερη από τον πλέον ανενεργό αγωγό Nord Stream 1 που συνέδεε απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Αυτό υπογραμμίζει το πιθανό μέγεθος των εξαγωγών φυσικού αερίου που οραματίζεται η Ρωσία με την Κίνα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω ενός ευρύτερου πλαισίου μεταβαλλόμενης δυναμικής στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Ενώ ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) φαίνεται να είχε προβλέψει με ακρίβεια τις τάσεις των τιμών το 2023, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) φαίνεται να αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής επιβράδυνσης που επηρεάζει την κατανάλωση ενέργειας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό δεν είναι το πρώτο έργο αγωγού φυσικού αερίου της Ρωσίας με την Κίνα. Ο πρώτος αγωγός Power of Siberia είναι ήδη λειτουργικός, εκτείνεται σε 3.000 χιλιόμετρα μέσω της Σιβηρίας και φτάνει στην βορειοανατολική επαρχία Heilongjiang της Κίνας. Ο αγωγός Power of Siberia-2 θα επεκτείνει σημαντικά αυτή την υπάρχουσα υποδομή.

Διαβάστε ακόμη