Ο υπουργός ενέργειας του Κατάρ, Saad Al-Kaabi, πιστεύει ότι παρά την πιθανή υπερπροσφορά φυσικού αερίου στα τέλη της δεκαετίας του 2020, θα χρειαστούν νέα έργα εφοδιασμού μετά το 2030 για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση. Αυτή η άποψη προέρχεται από έναν σημαντικό παράγοντα στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το Κατάρ, το οποίο αυξάνει σημαντικά την παραγωγική του ικανότητα LNG αυτή την περίοδο, σύμφωνα με το Bloomberg.
Υπάρχει ανησυχία ότι η αγορά LNG μπορεί να κορεστεί καθώς νέα έργα τίθενται σε λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Κατάρ. Ωστόσο, ο Al-Kaabi υποστηρίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη και ο αυξανόμενος πληθυσμός θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ζήτηση για φυσικό αέριο. Επισημαίνει επίσης τον ρόλο του φυσικού αερίου ως αξιόπιστη εφεδρική πηγή για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά και η αιολική ενέργεια.
Το Κατάρ είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές LNG στον κόσμο και βρίσκεται εν μέσω ενός πολυδισεκατομμυρίου δολαρίων έργου επέκτασης για να αυξήσει την παραγωγική του ικανότητα από 77 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε 142 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το τέλος της δεκαετίας. Αυτή η επέκταση είναι μέρος της στρατηγικής του Κατάρ να εδραιώσει την κυριαρχία του στην παγκόσμια αγορά LNG.
Ενώ η αγορά LNG είναι προς το παρόν σφιχτή λόγω των διακοπών στον αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, οι αναλυτές προβλέπουν πλεόνασμα περίπου στο 2026 καθώς νέα έργα LNG τίθενται σε λειτουργία. Αυτό το πιθανό πλεόνασμα υπάρχει παρά τις καθυστερήσεις σε ορισμένα έργα LNG των ΗΠΑ.
Ο Al-Kaabi πιστεύει ότι ακόμη και με αυτό το πλεόνασμα, θα υπάρχει αρκετή ζήτηση για να απορροφηθεί η πρόσθετη προσφορά. Θεωρεί το φυσικό αέριο ως βασικό στοιχείο του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος, παρέχοντας μια αξιόπιστη και σταθερή πηγή ενέργειας που μπορεί να συμπληρώσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Φόρουμ Οικονομίας του Κατάρ, όπου ο Al-Kaabi έκανε αυτά τα σχόλια, χορηγείται από την κυβέρνηση του Κατάρ.
Διαβάστε ακόμη