Μια νέα έρευνα δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζοντας τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης και την πρόοδο της Ελλάδας ως προς τους άξονες της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής του REPowerEU, την τελευταία διετία. Ανάμεσα στα επιτεύγματα που σημειώνει η Κομισιόν, καταγράφεται η σημαντική μείωση στη κατανάλωση αερίου και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Κατανάλωση και εξαγωγές φυσικού αερίου

Η κατανάλωση αερίου στη χώρα μειώθηκε κατά 16% την περίοδο Αύγουστος 2022 – Ιανουάριος 2024, κάτω από τον μέσο όρο που επιτεύχθηκε σε επίπεδο ΕΕ (18%), ωστόσο πάνω από τον στόχο εθελοντικής μείωσης της ζήτησης που είχε συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ.

Ειδικότερα σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς και στη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο συνεχίζει να διαδραματίζει αυξημένο ρόλο στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, καλύπτοντας το 41% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το 22% της βιομηχανικής ζήτησης ενέργειας και το 10% της ζήτησης σε θέρμανση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά τις εξαγωγές φυσικού αερίου με την θέση σε λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB. Η σχεδιαζόμενη επέκταση της δυναμικότητας του αγωγού από τα 3 στα 5 bcm ετησίως αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια στη περιοχή.

LNG

Η έκθεση επίσης αναγνωρίζει τις κινήσεις που έχουν γίνει για να ενισχυθεί ο τομέας LNG, οι οποίες «τοποθετούν την Ελλάδα στο επίκεντρο των προσπαθειών ενεργειακής διαφοροποίησης της ευρύτερης περιοχής». Πέρα από τις ήδη υπάρχουσες υποδομές στη Ρεβυθούσα, το FSRU της Αλεξανδρούπολης πρόκειται να μπει σε λειτουργία εντός του 2024. Σαφής επίσης αναφορά υπάρχει για τα σχέδια υπόγειας αποθήκης διοξειδίου του άνθρακα, καθώς η Ελλάδα υστερεί σε υποδομές αποθήκευσης αερίου, έργο που πρόσφατα εντάχθηκε στη λίστα των έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος.

Εγκατάσταση ΑΠΕ

Το 2023 η Ελλάδα εγκατέστησε περίπου 2.1 GW ΑΠΕ, αναβαθμίζοντας το συνολικό της «πράσινο» χαρτοφυλάκιο στα 15.8 GW (από 12.5 GW το 2021). Επιπρόσθετα, το 2023, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ αυξήθηκε στο 15.5% από 14.1% το 2021.

Βιομηχανία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά της Κομισιόν, στην απεξάρτηση από της εισαγωγές ως προς το κατασκευαστικό κομμάτι των καθαρών τεχνολογιών, στα πλαίσια του «net Zero Industry Act». Συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες ιδιαίτερα στον τομέα των ανεμογεννητριών και στην εφοδιαστική αλυσίδα για την κατασκευή μπαταριών.

Στο τομέα της αιολικής ενέργειας, όπως αναφέρει, παρόλο που βασικά εξαρτήματα, όπως το κέλυφος, τα πτερύγια και τα συστήματα ελέγχου είναι εισαγόμενα, υπάρχει εγχώρια παραγωγή για τους μετατροπείς, τους πύργους και τον ηλεκτρικό εξοπλισμό διανομής. Μάλιστα, γίνεται ειδική αναφορά, χωρίς να κατονομάζεται, σε μια μεσαίου μεγέθους βιομηχανία σιδήρου που παράγει εξοπλισμό ειδικά για την κατασκευή των υποστηρικτικών υποδομών στις πλωτές ανεμογεννήτριες.

Στο κομμάτι των φωτοβολταϊκών υπάρχουν μια σειρά ενέργειες, ωστόσο βρίσκονται υπό τον σκληρό ανταγωνισμό των κινεζικών εταιρειών.

Διαφορετική εικόνα παρουσιάζεται στο κομμάτι των μπαταριών, όπου υπάρχει μια εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη, την παραγωγή και διανομή μπαταριών ιόντων λιθίου και μολύβδου τελευταίας τεχνολογίας, συνιστώντας τον τρίτο μεγαλύτερο κατασκευαστή μπαταριών παγκοσμίως με περίπου 1 δισεκατομμύριο πωλήσεις ετησίως και προσωπικό περί τα 300 άτομα.

Διαβάστε ακόμη