Η δεύτερη μεγαλύτερη εγκατάσταση εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις ΗΠΑ λειτουργεί κάτω από το 80% της δυναμικότητάς της λόγω τεχνικών προβλημάτων, όπως έδειξαν στοιχεία της χρηματοπιστωτικής εταιρείας LSEG, πλήττοντας τις αμερικανικές εξαγωγές.

Όπως σημειώνει το Reuters, από τις 15 Ιανουαρίου, η μονάδα υγροποίησης της Freeport LNG στην Κιντάνα του Τέξας λειτουργεί χωρίς τουλάχιστον μία από τις τρεις σειρές επεξεργασίας αερίου. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πήρε μόλις και μετά βίας αρκετό αέριο για να λειτουργήσει πλήρως μία από τις σειρές του.

Την Πέμπτη, παρέλαβε 61 εκατομμύρια κυβικά πόδια (mcf) αερίου, σε σύγκριση με την ικανότητά του για 2,2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ανά ημέρα (bcfd), όπως έδειξαν τα στοιχεία της LSEG. Εκπρόσωπος της Freeport LNG αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η εταιρεία κατηγόρησε το «πάγωμα» του Ιανουαρίου για τη ζημιά στους κινητήρες του Train 3 και τον Μάρτιο δήλωσε ότι είχε λάβει προληπτικά μέτρα για να επιθεωρήσει και ότι θα έθετε εκτός λειτουργίας άλλες δύο αμαξοστοιχίες για συντήρηση.

Η επιχείρηση κατηγόρησε για τις ζημιές που υπέστη στους κινητήρες Train 3 το «πάγωμα» του Ιανουαρίου, και το Μάρτιο δήλωσε ότι είχε προληπτικά μέτρα για να επιθεωρήσει και ότι θα έθετε εκτός λειτουργίας άλλες δύο αμαξοστοιχίες για συντήρηση.

«Τα μελλοντικά έργα LNG θα θελήσουν να μελετήσουν τι πήγε στραβά με τον σχεδιασμό της Freeport», δήλωσε ο Ira Joseph, ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X.

Η «έλλειψη αξιοπιστίας του εργοστασίου στέλνει πραγματικά το Henry Hub (τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου των ΗΠΑ) σε άγρια βόλτα», έγραψε ο Τζόζεφ.

Οι τιμές του Henry Hub έχουν μειωθεί από 2,90 δολάρια ανά εκατομμύριο κυβικά πόδια (mmcf) στις 16 Ιανουαρίου σε 1,63 δολάρια ανά mmcf την Πέμπτη.

Τα λειτουργικά προβλήματα της Freeport ήταν εμφανή ακόμη και πριν από μια πυρκαγιά του 2022 που έθεσε τις εγκαταστάσεις της εκτός λειτουργίας για μήνες και φαίνεται ότι επιδεινώθηκαν μετά την επιστροφή της μονάδας σε λειτουργία πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Στις 365 ημέρες μέχρι την πυρκαγιά της 7ης Ιουνίου 2022, ο μέσος ρυθμός χρησιμοποίησης της Freeport ήταν 1,820 bcfd ή 80% της μέγιστης δυναμικότητας των 2,2 bcfd. Τους τελευταίους 12 μήνες το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σε μέσο όρο 1,625 bcfd ή 72% της μέγιστης παροχής.

Η μονάδα Quintana είχε το χαμηλότερο ποσοστό χρησιμοποίησης του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, πίσω από τη μονάδα Calcasieu Pass της Venture Global LNG στη Λουιζιάνα, με ποσοστό χρησιμοποίησης 80%, ενώ βρισκόταν σε φάση θέσης σε λειτουργία, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Άλλες μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ λειτουργούν κατά μέσο όρο με δυναμικότητα 85-87%, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.