Η έξαρση της χρήσης ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας, ανέφεραν σε έκθεσή τους αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Tudor Pickering Holt & Co.

Έως και 8,5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα θα μπορούσαν να απαιτηθούν επιπλέον για να καλυφθεί η αύξηση της ζήτησης, αναφέρει η  έκθεση.

Οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας και τεχνολογίας έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι τα ηλεκτρικά συστήματα της χώρας δεν επεκτείνονται αρκετά γρήγορα για να καλύψουν τις ταχέως αυξανόμενες ανάγκες ενέργειας της τεχνολογίας, όπως η Generative AI, ωθώντας τις επιχειρήσεις κέντρων δεδομένων να παρακάμπτουν μερικές φορές τις εταιρείες κοινής ωφέλειας και να συνάπτουν συμφωνίες απευθείας με παραγωγούς ενέργειας ή να κατασκευάζουν τη δική τους παροχή.

Η αύξηση της συνολικής ζήτησης έχει προστεθεί σε μια πανεθνική σειρά αιτήσεων για έργα παραγωγής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας για σύνδεση στο δίκτυο, η οποία διογκώθηκε σε 2.600 γιγαβάτ το 2023 από 2.000 γιγαβάτ το 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Lawrence Berkeley National Laboratory.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να είναι κατά μέσο όρο 4 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας.

Οι τιμές του φυσικού αερίου άγγιξαν χαμηλό τρεισήμισι ετών τον Φεβρουάριο στα 1,61 δολάρια ανά mmbtu κυρίως λόγω του ήπιου χειμερινού καιρού, αναγκάζοντας πολλούς παραγωγούς να περιορίσουν την παραγωγή τους.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι διαχειριστές αγωγών όπως οι Kinder Morgan, Williams και Energy Transfer θα είναι στην καλύτερη θέση για να επωφεληθούν από την αυξανόμενη ζήτηση φυσικού αερίου, ενώ οι παραγωγοί φυσικού αερίου suc και Chesapeake Energy θα επωφεληθούν επίσης.

Η έκθεση εκτιμά την τρέχουσα ζήτηση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων σε 11 γιγαβάτ (GW), η οποία, στη βασική περίπτωση, αναμένεται να αυξηθεί σε 42 GW έως το 2030.

Η έκθεση προσθέτει ότι, στη βασική της περίπτωση, θα απαιτηθούν περίπου 2,7 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέχρι το 2030.