Ο υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, Péter Szijjártó, δήλωσε ότι οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Κεντρική και Νότια Αμερική θα διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το Τρινιντάντ και Τομπάγκο να αποτελεί βασικό παράγοντα, σύμφωνα με το ceenergynews.

Ο υπουργός δήλωσε ότι τα θεμέλια της εταιρικής σχέσης LNG έχουν τεθεί και η υλοποίησή της θα συμπέσει με την προεδρία της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το Τρινιντάντ και Τομπάγκο εξήγαγε πέρυσι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου, με περισσότερα από 4 bcm να πωλούνται στην Ευρώπη, είπε. Επίσης, η χώρα κατέληξε σε συμφωνία με τη Βενεζουέλα για κοινή εξόρυξη και εξαγωγές.

Ο υπουργός Szijjártó σημείωσε το πρόγραμμα Global Gateway της ΕΕ, το οποίο στηρίζει, μεταξύ άλλων, αναπτυξιακά έργα που απαιτούνται για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από την περιοχή.

«Και φέτος, ελήφθη απόφαση για να γίνουν οι δραστηριότητες των ενεργειακών και πετροχημικών βιομηχανιών εδώ πιο φιλικές προς το περιβάλλον από ποτέ», δήλωσε ο υπουργός.