Η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το οποίο αποτέλεσε βασική σανίδα σωτηρίας κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, πιθανότατα θα κορυφωθεί φέτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η περιοχή επιταχύνει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας, ACER.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, εάν οι στόχοι του μπλοκ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «επιτευχθούν πλήρως, η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου που προβλέπεται έως το 2030 θα είναι λίγο πάνω από 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σχέση με το 2019», σύμφωνα με έκθεση της ACER. Αυτό ισοδυναμεί με το 130% περίπου των προπολεμικών εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ από τη Ρωσία.

Από το 2027, η ΕΕ θα έχει υπερσυμβάσεις για φυσικό αέριο, αλλά οι ευέλικτες συμφωνίες θα πρέπει να σημαίνουν ότι «τέτοια συμβατικά πλεονάσματα θα πρέπει να είναι εύκολα διαχειρίσιμα» και να εκτρέπονται αλλού, αναφέρει η έκθεση.

Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια φυσικού αερίου της ΕΕ θα υπερκαλύψουν τη ζήτηση

Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια φυσικού αερίου της ΕΕ θα υπερκαλύψουν τη ζήτηση

Ενδείξεις ότι η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης τελειώνει

Τα στοιχεία προστίθενται στις ενδείξεις ότι η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, η οποία έστειλε τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη, βρίσκεται στο τέλος της, ακόμη και όταν η ήπειρος γίνεται ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο. Σημαίνει επίσης ότι η απόφαση των ΗΠΑ να σταματήσουν νέα σχέδια για την εξαγωγή του καυσίμου είναι απίθανο να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ενεργειακή ασφάλεια του μπλοκ, καθώς επιταχύνεται η εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ACER δήλωσε ότι η ζήτηση LNG στην ΕΕ μπορεί να έφτασε στο ανώτατο όριο της πέρυσι, εκτός εάν ο επερχόμενος χειμώνας είναι ιδιαίτερα ψυχρός.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια του πρώτου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο, κυμαίνονται λίγο πάνω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές ήταν 10 φορές υψηλότερες κατά την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης το 2022.

Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια φυσικού αερίου της ΕΕ θα καλύψουν τη ζήτηση

Παρόλα αυτά, η εξάρτηση της ΕΕ από τις ρωσικές προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου απέχει πολύ από το να τελειώσει, ακόμη και όταν επιδιώκει να καταργήσει σταδιακά όλα τα ορυκτά καύσιμα από τη χώρα μέχρι το 2027. Πέρυσι η Ισπανία έλαβε σχεδόν το 40% των 18 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων που έφτασαν στις ακτές της Ευρώπης, ενώ το ένα τρίτο πήγε στη Γαλλία και το ένα πέμπτο στο Βέλγιο. Αυτά είναι ως επί το πλείστον αποτέλεσμα μακροπρόθεσμων συμβάσεων που υπογράφηκαν πριν από το 2022, δήλωσε η ACER.

Σε αντίθεση με τις ανησυχίες των ακτιβιστών ότι η Ευρώπη μπορεί να επιβαρυνθεί από τα αδρανή περιουσιακά στοιχεία που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, η ACER δήλωσε ότι οι πλωτοί τερματικοί σταθμοί αποθήκευσης, οι οποίοι αποτελούν τα τρία τέταρτα της νέας δυναμικότητας, θα μπορούσαν απλώς να επαναχρησιμοποιηθούν ή να μεταφερθούν.