Η Νιγηρία πέτυχε μια κρίσιμη συμφωνία με την Shell για την προμήθεια φυσικού αερίου σε μια σχεδιαζόμενη μονάδα μεθανόλης, αξίας 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας ένα σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη του έργου. Αυτή η συμφωνία είναι ζωτικής σημασί

ας για τη Νιγηρία, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στην Αφρική, αλλά αντιμετωπίζει προκλήσεις στην αξιοποίησή τους λόγω περιορισμένων υποδομών και επενδύσεων.

Ο Υπουργός Επικρατείας για το Φυσικό Αέριο, Ekperikpe Ekpo, ανακοίνωσε τη Συμφωνία Πώλησης και Αγοράς Αερίου (GSPA) σε μια δήλωση. Αυτή η συμφωνία, η οποία θα οριστικοποιηθεί τον επόμενο μήνα, εγγυάται μακροπρόθεσμες προμήθειες φυσικού αερίου από μια κοινοπραξία που λειτουργεί η Shell για την εγκατάσταση παραγωγής μεθανόλης που θα κατασκευαστεί στο νησί Brass.

Το έργο, το οποίο υποστηρίζεται ένθερμα από τον Νιγηριανό Πρόεδρο, στοχεύει να λειτουργήσει έως το τέλος Μαΐου 2024. Περιλαμβάνει μια μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου, μια ειδική μονάδα παραγωγής και διύλισης μεθανόλης και υποδομές για την εξαγωγή του τελικού προϊόντος.

Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί τη δέσμευση της NNPC (Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Νιγηρίας) και της Shell για την παροχή αξιόπιστης τροφοδοσίας με φυσικό αέριο για το έργο Brass Methanol. Η επιτυχία του έργου εξαρτάται από αυτή τη συμφωνία, καθώς η απρόσκοπτη ροή φυσικού αερίου είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του.

Τα άφθονα αποθέματα φυσικού αερίου της Νιγηρίας έχουν τεράστιες δυνατότητες και το έργο Brass Methanol αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων. Η ανάπτυξη του έργου θα μπορούσε να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας.