Το πλοίο FSRU Προμηθέας είναι έτοιμο και είναι θέμα λίγων ημερών η τελική του πιστοποίηση, όπως ενημερώθηκε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, από την επικοινωνία του με τον νηογνώμονα που απασχολείται από την κινεζική CPP στο έργο της κατασκευής της πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο.

Όπως είπε ο υπουργός, θα ακολουθήσει η αποστολή πρόσκλησης από τη CPP στην Κυπριακή Δημοκρατία για την επίσημη παραλαβή του πλοίου και την πλεύση του στην Κύπρο. Ο κ. Παπαναστασίου εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει μέσα στον Μάιο. To πλοίο ΕΤΥΦΑ «Προμηθέας» για εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο έχει υλοποιηθεί κατά 97% και είναι έτοιμο να πιστοποιηθεί για να αρχίσει την πλεύση του για την Κύπρο ανέφερε στη δική του ομιλία ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΦΑ/ΕΤΥΦΑ Μάριος Μενελάου, ενώ αναφέρθηκε και στις υποδομές που αναμένεται να υλοποιηθούν για ολοκληρωθεί το σύστημα εισαγωγής φυσικού αερίου στην Κύπρου και ιδιαίτερα στην ολοκλήρωση του συστήματος μεταφοράς.

Το FSRU θα είναι μέρος του τερματικού σταθμού LNG στο λιμάνι Βασιλικού στην Κύπρο. Η κοινοπραξία που αποτελείται από την China Petroleum Pipeline, την Wilhelmsen Ship Management, την Aktor S.A. (Άκτωρ Α.Ε.), τη Metron S.A. και την Hudong-Zhonghua Shipbuilding, επιλέχθηκε για την κατασκευή του τερματικού σταθμού εισαγωγής LNG που περιλαμβάνει το FSRU, μια προβλήτα για την πρόσδεση του, την κεντρική προβλήτα και τους χερσαίους αγωγούς καθώς και πρόσθετες εγκαταστάσεις. Το έργο ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται με επιχορήγηση 40% (έως 101 εκατ. ευρώ) από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνδέοντας την Ευρώπη (CEF), είχε αρχικά προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2021. Μετά από διαδοχικές αναβολές, καθυστερήσεις και διάφορα ζητήματα που προέκυψαν στην πορεία, το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει την παράδοσή του για τις 23 Ιουλίου 2024.