Η ΡΑΑΕΥ εξέδωσε ανακοίνωση για τη ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας του ΕΣΜΦΑ αποκλειστικά για την εκτέλεση δοκιμών καλής λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης έως τη θέση σε λειτουργία των νέων Σημείων του ΕΣΜΦΑ, Αμφιτρίτη και Κομοτηνή.

Αναλυτικά οι αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ:

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 22 του ν. 4001/2011, τη ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας του ΕΣΜΦΑ αποκλειστικά για την εκτέλεση δοκιμών καλής λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης έως τη θέση σε λειτουργία των νέων Σημείων του ΕΣΜΦΑ Αμφιτρίτη και Κομοτηνή ως εξής:

1. Ι. Κατά παρέκκλιση των εφαρμοστέων από την εμπορική λειτουργία του Σημείου ΕΣΜΦΑ Αμφιτρίτη σύμφωνα με τις διατάξεις της Απόφασης Ε-35 του Κλάδου Ενέργειας της Ρυθμιστικής Αρχής:

Α. Ο ΔΕΣΦΑ να διαθέσει στον Χρήστη Μεταφοράς ΔΕΠΑ Α.Ε. Μεταφορική Ικανότητα Παράδοσης, έως 46.000 MWh/Ημέρα, στο Σημείο Εισόδου Αμφιτρίτη, πριν από την Ημέρα έναρξης της Εμπορικής Λειτουργίας του εν λόγω Σημείου. Η εν λόγω δυναμικότητα να κατανεμηθεί στη ΔΕΠΑ Α.Ε. σε προημερήσια βάση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΣΦΑ. Για το σκοπό αυτό, η ΔΕΠΑ να υποβάλει στο ΔΕΣΦΑ δεόντως υπογεγραμμένη αίτηση δέσμευσης Συσχετισμένης Δυναμικότητας αποκλειστικά στο Σημείο Εισόδου Αμφιτρίτη (κανένα άλλο Σημείο Εισόδου ή Εξόδου του ΕΣΜΦΑ δεν περιλαμβάνεται στην προαναφερόμενη αίτηση), τηρώντας την προθεσμία που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 8 του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΣΦΑ. Ο ΔΕΣΦΑ να εγκρίνει / απορρίψει την εν λόγω αίτηση σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 13 του άρθρου 8 του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΣΦΑ.

Β. Δεδομένου ότι η επαναεριοποιημένη Ποσότητα ΥΦΑ που παραδίδεται στο Σημείο Εισόδου Αμφιτρίτη για τους σκοπούς δοκιμών καλής λειτουργίας του FSRU, θα εγχυθεί στο ΕΣΜΦΑ με ανομοιόμορφο ωριαίο ρυθμό (εντός Ημέρας), να επιτραπεί στον ΔΕΣΦΑ να περιορίζει την Ημερήσια Ποσότητα Φυσικού Αερίου που παραδίδεται φυσικά στα Σημεία Εισόδου Σιδηροκάστρου και Νέας Μεσημβρίας, σε περίπτωση όπου κατά τη διάρκεια μιας Ημέρας δεν είναι δυνατή η παραλαβή (από το ΕΣΜΦΑ) των ιδιαίτερα υψηλών Ποσοτήτων Φυσικού Αερίου που παραδίδονται σε ωριαία βάση στα βόρεια Σημεία Εισόδου του ΕΣΜΦΑ, ανακοινώνοντας Ημέρα Περιορισμένης Διακίνησης Φυσικού Αερίου. Ο ΔΕΣΦΑ να προβεί σε κατ΄αναλογία περιορισμό των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αντιστοιχούν σε κάθε Χρήστη.

ΙΙ. Η κατανομή της Ποσότητας Φυσικού Αερίου που παραδίδεται, σε Ημερήσια βάση, στο Σημείο Εισόδου Αμφιτρίτη από τον Χρήστη Μεταφοράς ΔΕΠΑ Α.Ε. να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 7 του άρθρου 42 του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΣΦΑ, δηλαδή το σύνολο της Ημερήσιας Ποσότητας Φυσικού Αερίου που μετράται στον Μετρητικό Σταθμό Αμφιτρίτη να κατανέμεται στον Χρήστη Μεταφοράς ΔΕΠΑ Α.Ε., δεδομένου ότι κανένας άλλος εκτός από τη ΔΕΠΑ δεν δύναται να παραδώσει Ποσότητα Φυσικού Αερίου στο Σημείο Εισόδου Αμφιτρίτη.

ΙΙΙ. Με την επιφύλαξη των διαδικασιών Δέσμευσης Δυναμικότητας και Κατανομής Ποσότητας, όπως περιγράφονται ανωτέρω, να ισχύουν οι λοιπές διατάξεις του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΣΦΑ, καθώς και οι διατάξεις του Κανονισμού Μετρήσεων και του Κανονισμού Τιμολόγησης του ΕΣΦΑ, σε σχέση με την Συσχετισμένη Μεταφορική Ικανότητα Παράδοσης στο Σημείο Εισόδου Αμφιτρίτη, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση των δοκιμών καλής λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης.

IV. Η ΔΕΠΑ να αναλάβει να προμηθεύσει τον ΔΕΣΦΑ και να εγχύσει στο ΕΣΜΦΑ την ποσότητα Φυσικού Αερίου που απαιτείται για την αύξηση της πίεσης του τμήματος του αγωγού Κήποι – Κομοτηνή, όντας ο μόνος Χρήστης Μεταφοράς που δύναται να εγχύσει ποσότητα Φυσικού Αερίου στο Σημείο Εισόδου Αμφιτρίτη πριν την έναρξη της Ημερομηνίας Εμπορικής Λειτουργίας αυτού. Για το σκοπό αυτό, ο ΔΕΣΦΑ να διαθέσει χωρίς χρέωση στη ΔΕΠΑ την αναγκαία Μεταφορική Ικανότητα Παράδοσης στο Σημείο Εισόδου Αμφιτρίτη. Η Ποσότητα Φυσικού Αερίου που θα εγχυθεί από τη ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τα ανωτέρω, να μην λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της Ημερήσιας Θέσης Εξισορρόπησης της ΔΕΠΑ.

V. Η εκτιμώμενη μεταβολή της αξίας των αποθεμάτων Φυσικού Αερίου για την παροχή της υπηρεσίας Μεταφοράς, λόγω της εφαρμογής της Ενδιάμεσης Λύσης (ΔSTTi), να ληφθεί υπόψη στον υπολογισμό της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης του ΕΣΜΦΑ, αρχής γενομένης από το Έτος 2024, σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 15 του Κανονισμού Τιμολογίων».

2. Να ανακοινωθούν από τον Διαχειριστή του ΕΣΦΑ, ΔΕΣΦΑ Α.Ε., στο Ηλεκτρονικό Πληροφοριακό Σύστημα, αμέσως μετά την πρώτη ημέρα έγχυσης φυσικού αερίου από την ΔΕΠΑ Α.Ε. στο Σημείο Εισόδου Αμφιτρίτη οι ημερομηνίες του τελικού προγράμματος δοκιμών καλής λειτουργίας (period of functional and acceptance/performance tests) εντός των οποίων ενδέχεται να πραγματοποιηθούν Περιορισμοί Διακίνησης Φυσικού Αερίου.

3. Σε περίπτωση που συντρέχουν λόγοι επικαιροποίησης του τελικού προγράμματος δοκιμών καλής λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης, o Διαχειριστής του FSRU να ενημερώσει άμεσα τον ΔΕΣΦΑ ώστε αυτός με τη σειρά του να ανακοινώσει άμεσα τις σχετικές αλλαγές στο Ηλεκτρονικό Πληροφοριακό Σύστημα.

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ.