Στο 58% ήταν τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που αποτελεί αριθμό ρεκόρ για το τέλος της χειμερινής περιόδου, όπως ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον με ανάρτησή της στο X.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης είναι μια ενθαρρυντική είδηση για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς ετοιμάζονται να ξαναγεμίσουν τις δεξαμενές αποθήκευσης για την καλοκαιρινή περίοδο. Μάλιστα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστεί να περιορίσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες για να αποφύγει την πλήρωση της χωρητικότητας πολύ νωρίς.

Ο γενικά ήπιος χειμώνας σε όλη την Ευρώπη, οι μεγάλες εισαγωγές LNG, η αδύναμη οικονομική δραστηριότητα και οι στόχοι μείωσης της ζήτησης της ΕΕ συνέβαλαν στον έλεγχο της χρήσης φυσικού αερίου. Η ζήτηση ήταν περίπου 20% χαμηλότερη τον Φεβρουάριο από τους μέσους όρους του 2019-2021, σύμφωνα με στοιχεία της δεξαμενής σκέψης Bruegel.

Η ΕΕ πέρασε διαδοχικούς χειμώνες χωρίς σημαντικές διαταραχές στο ενεργειακό της σύστημα, κάτι που λίγοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί στην αρχή της κρίσης, όταν τα μπλακ άουτ ήταν μια ισχυρή πιθανότητα. Η ΕΕ θα μπορούσε να πετύχει τον στόχο της να φτάσει το 90% της χωρητικότητας μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου στις αρχές Αυγούστου, εάν ο ρυθμός έγχυσης είναι παρόμοιος με πέρυσι. Πέρυσι οι ευρωπαίοι έμποροι αποθήκευσαν περίσσεια φυσικού αερίου στις υπόγειες αποθήκες της Ουκρανίας παρά τους κινδύνους που απορρέουν από τον πόλεμο.

Σημειώνεται πως η η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η εξοικονόμηση φυσικού αερίου από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η οποία προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια. Συλλογικά, η ΕΕ μείωσε τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 18% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Δεκεμβρίου 2023, εξοικονομώντας περίπου 101 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτές οι προσπάθειες υπερβαίνουν τον στόχο εξοικονόμησης 15% που συμφωνήθηκε βάσει της νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης που εγκρίθηκε το καλοκαίρι του 2022 και ήταν απαραίτητες για τη διατήρηση του σταθερού εφοδιασμού, τη σταθεροποίηση των αγορών ενέργειας στην ΕΕ και την επίδειξη αλληλεγγύης με την Ουκρανία.