Επενδύσεις ύψους 770 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της enaon EDA (πρώην ΔΕΠΑ Υποδομών) για την περίοδο 2024-2028 που τέθηκε την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος είναι η ανάπτυξη 2.625 χιλιομέτρων νέων δικτύων και 113.663 νέες συνδέσεις.
Η ανάπτυξη νέων δικτύων φυσικού αερίου, ειδικά στο τμήμα που αφορά τις οικιακές καταναλώσεις, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το κόστος θα κληθούν να το πληρώσουν οι ίδιο καταναλωτές. Το ζήτημα, όμως είναι αν όντως και σε ποιο βαθμό χρειαζόμαστε νέα δίκτυα.
Αυτή την περίοδο έχει κορυφωθεί η συζήτηση για τις περικοπές στην παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ, με τα σχετικά σενάρια να κάνουν λόγο για αύξηση από το 28% που είναι σε σήμερα, σε 40% έως 45%. Ενώ η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό (τα εθνικά μας «καύσιμα») και ενώ το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλότερο από τις συμβατικές μονάδες παραγωγής (φυσικού αερίου ή λιγνίτη), έχουμε φτάσει στο σημείο να απορρίπτουμε καθαρή και φθηνή ενέργεια, αντί να την αξιοποιούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Παράλληλα, έχουμε δαπανήσει και προγραμματίζουμε να δαπανήσουμε τα επόμενα χρόνια, τεράστια ποσά στην ενεργειακή αναβάθμιση και την εξοικονόμηση ενέργειας των κτιρίων. Σημειώνεται ότι η αναθεωρημένη οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων που ψηφίστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων σε κτίρια έως το 2035 (ή το αργότερο έως το 2040), ενώ από το 2025 απαγορεύεται η χορήγηση οικονομικών κινήτρων για την εγκατάσταση λεβήτων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα.
Επίσης, από το 2030 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές από ορυκτά καύσιμα, ενώ για τα δημόσια κτίρια, η υποχρέωση θα ξεκινήσει το 2028.
Η αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου, ειδικά στον οικιακό τομέα, δεν συνάδει και με τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Tα κτίρια βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας στην ΕΕ, καθώς ευθύνονται για το 40% περίπου της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης στην ΕΕ και για το 36% των ενεργειακών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Προκειμένου να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ, οι άμεσες εκπομπές από τα κτίρια θα πρέπει να μειωθούν έως και κατά 90% έως το 2040.
Για να επιτευχθούν οι στόχοι της χώρας στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, χρειάζεται η βέλτιστη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας, η ανάπτυξη των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η αξιοποίηση των ηλιοθερμικών συστημάτων (θερμοσίφωνες) που παράγει η εγχώρια βιομηχανία. Όπως απέδειξε η ενεργειακή κρίση το 2022, η εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα είναι μια επικίνδυνη και ακριβή υπόθεση.
Η χρήση του φυσικού αερίου έχει οικονομικό νόημα για ένα μεταβατικό διάστημα στη βιομηχανία, στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές και στην ακτοπλοΐα, Η ανάπτυξη νέων δικτύων φυσικού αερίου για οικιακή κατανάλωση είναι ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα με αβέβαια αποτελέσματα και υψηλό κόστος που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επωμιστούν οι καταναλωτές.