Ο σαουδαραβικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Saudi Aramco θα αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου κατά 60% έως το 2030, δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Aramco για τη στρατηγική και την εταιρική ανάπτυξη Ashraf Al Ghazzawi σε ενεργειακό συνέδριο την Τετάρτη.
Η Aramco σταμάτησε πρόσφατα τα σχέδια επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας πετρελαίου και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μη συμβατικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, παρόμοιων με τα σχιστολιθικά κοιτάσματα των ΗΠΑ στο βασίλειο. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι εξετάζει ευκαιρίες για επενδύσεις σε έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο εξωτερικό.
Η δήλωση του Ghazzawi σχετικά με την προβλεπόμενη αύξηση της παραγωγής έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο CEO της Aramco Αμίν Νάσερ δήλωσε εμφατικά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου δεν θα κορυφωθεί για κάποιο χρονικό διάστημα, οπότε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να εξασφαλίσουν επαρκείς επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να καλύψουν την κατανάλωση και να εγκαταλείψουν τη φαντασίωση της σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων.
Η ζήτηση πετρελαίου θα φθάσει σε νέο ρεκόρ 104 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) το 2024, δήλωσε ο Νάσερ κατά την έναρξη του συνεδρίου CERAWeek στις ΗΠΑ. Παρά τις αυξανόμενες επενδύσεις, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας δεν έχουν ακόμη αντικαταστήσει τους υδρογονάνθρακες σε κλίμακα, δήλωσε.
«Όλα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι η κορύφωση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι απίθανη για αρκετό καιρό ακόμη, πόσο μάλλον για το 2030», είπε.
«Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη φαντασίωση της σταδιακής κατάργησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και, αντίθετα, να επενδύσουμε επαρκώς σε αυτά, αντανακλώντας ρεαλιστικές υποθέσεις ζήτησης, για όσο διάστημα είναι απαραίτητο», πρόσθεσε, σε παρατηρήσεις που προκάλεσαν το χειροκρότημα του ακροατηρίου.
Η αυξανόμενη ζήτηση από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου μέχρι το 2045, είπε.
Αυτή η πρόβλεψη για τη μακροπρόθεσμη αύξηση της ζήτησης ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και σε αντίθεση με την πρόβλεψη για το 2030 για την αιχμή της ζήτησης από τον ενεργειακό παρατηρητή της Δύσης, τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ).