Ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί με διευρυμένη χωρητικότητα από το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους, δήλωσε η Τεοντόρα Γκεοργκίεβα, εκτελεστική διευθύντρια της ICGB, του διαχειριστή του αγωγού, σε αποκλειστική συνέντευξη στο Trend.
«Όσον αφορά το πιθανό χρονοδιάγραμμα, ελπίζουμε να λειτουργήσουμε με διευρυμένη χωρητικότητα από το τέταρτο τρίμηνο του 2025 για τον IP στη Στάρα Ζαγόρα και από το τέταρτο τρίμηνο του 2026 για τον IPστην Κομοτηνή», δήλωσε η ίδια.
Η Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν μόλις ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες – σχεδιασμός, προμήθεια, επιλογή και ανάθεση σε εργολάβο για την κατασκευή και αγορά εξοπλισμού.
«Η ICGB θα ακολουθήσει τη σχετική εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου κατά τη συγκρότηση όλων αυτών των διαδικασιών, όπως ακριβώς κάναμε και κατά τη φάση κατασκευής του αγωγού. Η διαφάνεια είναι εξίσου βασικό στοιχείο για εμάς, όπως ήταν πάντα», πρόσθεσε ο εκτελεστικός αξιωματούχος.
Η Γκεοργκίεβα επεσήμανε ότι με τον IGB να αποτελεί μέρος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου χάρη στην άμεση σύνδεσή του με τον TAP, θα είναι επίσης στρατηγικής σημασίας η διερεύνηση των δυνατοτήτων και η περαιτέρω ενίσχυση της χωρητικότητας της υφιστάμενης υποδομής ώστε να καταστεί δυνατή η αύξηση των προμηθειών μέσω του TAP και του TANAP σε συνέργεια με τον διαβαλκανικό αγωγό.
Δοκιμές αγοράς
Η Γκεοργκίεβα επεσήμανε ότι η ICGB εργάζεται για την επιτάχυνση της διαδικασίας δοκιμών αγοράς (market test) για την επέκταση της δυναμικότητας. Σημείωσε ότι η ICGB ξεκίνησε τη μη δεσμευτική φάση της διαδικασίας για την αύξηση της χωρητικότητας το 2023 – μόλις ένα χρόνο περίπου από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού.
«Τα αποτελέσματα – αν και δεν είναι δεσμευτικά προς το παρόν – ήταν πολύ πέρα από αυτό που ελπίζαμε να δούμε ως Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πήραμε τη στρατηγική απόφαση να δράσουμε γρήγορα και να προσπαθήσουμε να βελτιστοποιήσουμε όποτε είναι δυνατόν το χρονοδιάγραμμα για μια διαδικασία επέκτασης, επιτρέποντας στη δυναμικότητα του IGB να αυξηθεί από 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως σε 5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Αυτό είναι μείζονος σημασίας για τον συνολικό στρατηγικό στόχο να φιλοξενηθούν 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως υγροποιημένου φυσικού αερίου από τους τερματικούς σταθμούς της Ελλάδας και αέριο της Κασπίας μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου για να φτάσουν στις αγορές της Μολδαβίας, της Ουκρανίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας», πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα.
Ο εκτελεστικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι η δεσμευτική φάση θα γίνει τον Ιούλιο του 2024.
«Εν τω μεταξύ, συνεργαζόμαστε στενά με άλλους γειτονικούς ΔΣΜ και με τις αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές για να προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε όλες τις σχετικές διαδικασίες. Δεδομένης της δυναμικής της περιοχής και του μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος ασφαλείας, η αγορά χρειάζεται νέες, ασφαλείς και προβλέψιμες διαδρομές για διαφοροποιημένες παραδόσεις και ως ΔΣΜ η δουλειά μας είναι να το καταστήσουμε αυτό δυνατό», σημείωσε.
«Ο αγωγός IGB παρέχει σχεδόν το ήμισυ των αναγκών εσωτερικής κατανάλωσης της Βουλγαρίας, ειδικά τώρα, κατά τη χειμερινή περίοδο. Όλες οι άλλες ποσότητες μεταφέρονται εκτός του δικτύου μας, μεταξύ άλλων μέσω του διαβαλκανικού αγωγού φυσικού αερίου, για να φτάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Επί του παρόντος, ο IGB έχει πάνω από 20 εγγεγραμμένους χρήστες του δικτύου, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ευρωπαϊκές εταιρείες», δήλωσε.
Η Γκεοργκίεβα επεσήμανε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο Trend, ότι ο κορυφαίος στρατηγικός στόχος του ICGB αυτή τη στιγμή είναι η δέσμευσή του να επεκτείνει την τεχνική ικανότητα του αγωγού ώστε να φτάσει τα 5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.
«Όπως αναφέρθηκε, έχουμε ήδη επιλέξει έναν ανάδοχο για τη φάση σχεδιασμού του GMS Stara Zagora. Μετά την ολοκλήρωση, θα ακολουθήσουν η προμήθεια και η κατασκευή και η ομάδα μας θα εργαστεί για την προετοιμασία αυτών των διαδικασιών κατά προτεραιότητα. Έχουμε επίσης υποβάλει σε δημόσια διαβούλευση τα σχέδια προτάσεων έργων για το IP Κομοτηνής με τον ελληνικό εθνικό φορέα εκμετάλλευσης και για το IP Στάρα Ζαγοράς με τον βουλγαρικό εθνικό φορέα εκμετάλλευσης. Με την περσινή ετήσια δημοπρασία και τη στρατηγική απόφαση της εταιρείας να προσφέρει οιονεί ετήσια δυναμικότητα στην IP με τον ΔΕΣΦΑ για να επιτρέψει τη μεταφορά ποσοτήτων από τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη κατά την έναρξη λειτουργίας, ο IGB εισήλθε στο τρέχον έτος φυσικού αερίου με πάνω από το 82% της δυναμικότητάς του κλεισμένο. Ο αριθμός αυτός παραμένει δυναμικός, καθώς συνεχίζουμε να διενεργούμε μηνιαίες, εβδομαδιαίες και ημερήσιες δημοπρασίες προσφέροντας την υπόλοιπη δυναμικότητα σε κάθε IP στην πλατφόρμα PRSIMA και στο RBP. Οφείλω να πω ότι το ενδιαφέρον της αγοράς για τη συγκεκριμένη διαδρομή παραμένει υψηλό και με την έναρξη λειτουργίας του τερματικού σταθμού LNG στην Ελλάδα σύντομα, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να αναμένουμε μια σταθερή αύξηση της σημασίας της διαδρομής για την περιοχή», πρόσθεσε.
Προτεραιότητες της λειτουργίας του IGB
Η Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι οι προτεραιότητες αφορούν την επέκταση της τεχνικής ικανότητας του IGB και τη διασφάλιση της ασφαλούς και αξιόπιστης λειτουργίας του αγωγού σε καθημερινή βάση για την ικανοποίηση όλων των υποψηφιοτήτων.
«Είχαμε τις πρώτες μας άψογες 365 ημέρες χωρίς κανένα περιστατικό, εκπληρώνοντας όλες τις υποψηφιότητες των πελατών και αυτό ήταν επιβράβευση και πραγματική έμπνευση για ολόκληρη την ομάδα της ICGB. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εξίσου σκληρά για να διατηρήσουμε αυτό το ρεκόρ και να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την ασφαλή λειτουργία – τόσο για τους υπαλλήλους μας όσο και για τους χρήστες του δικτύου του IGB», δήλωσε.
«Εργαζόμαστε επίσης σκληρά με άλλους ΔΣΜ εντός του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου για τον καλύτερο σχεδιασμό και συντονισμό της ανάπτυξης των υφιστάμενων υποδομών στην περιοχή για τη βελτίωση της ασφάλειας και τη διαφοροποίηση των προμηθειών. Μόλις πρόσφατα η Μολδαβία, η Ουκρανία και η Σλοβακία προσχώρησαν στην πρωτοβουλία και η ICGB πρωτοστάτησε στη διαδικασία ως μέρος της συνεχούς δέσμευσής μας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή», πρόσθεσε ο εκτελεστικός αξιωματούχος.