Μήνας εξελίξεων θα είναι ο Μάρτιος, αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυπριακού τύπου αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις στο ζήτημα για το τερματικό LNG στο Βασιλικό. Η ερμηνεία στα όσα ακούγονται είναι διττή. Και αυτό γιατί είτε θα υπάρξει επανέναρξη των εργασιών από μέρους της κινεζικής CPP στη βάση ενός νέου πλάνου ολοκλήρωσης των υποδομών, είτε θα επικρατήσει «παγωμάρα» γεγονός που θα οδηγήσει σε ακύρωση της σύμβασης από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» η κινεζική εταιρεία ενημέρωσε το υπουργείο Ενέργειας ότι ανώτατος αξιωματούχος της CPP θα βρεθεί στην Κύπρο τις επόμενες μέρες για να έχει επαφές με τον υπουργό Γιώργο Παπαναστασίου και συνεργάτες του. Μάλλον σε αυτές τις επαφές θα συμμετάσχει και η ηγεσία της ΔΕΦΑ-ΕΤΥΦΑ, ως αναθέτουσα αρχή. Από κοντά και ο πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, η συμβολή του οποίου σε αυτή την εξέλιξη θεωρείται σημαντική, αφού φέρεται να ανέλαβε δέσμευση προ πολλού έναντι του υπουργού και συνεργατών του, σε μια από τις επαφές που είχαν, ότι θα μεσολαβήσει για ένα νέο γύρο συνομιλιών, ώστε να βρεθεί μια ικανοποιητική διέξοδος.

Ο υπουργός ενημέρωσε τον Κινέζο πρέσβη πως αν δεν υπάρξει το συντομότερο δέσμευση της CPP για παράδοση του έργου εντός ενός σύντομου χρονοδιαγράμματος, το κράτος δεν θα έχει άλλη επιλογή από τη διακοπή του συμβολαίου και την αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών. Η αναζήτηση εταιρείας ή εταιρειών που θα υλοποιήσουν τα χερσαία έργα και την προβλήτα δεν αποτελεί το μοναδικό εμπόδιο. Αν δεν «βγει λευκός καπνός» από τις διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και της CPP ουδείς γνωρίζει αν το FSRU θα πιστοποιηθεί για να παραδοθεί στη Δημοκρατία ή αν θα κρατηθεί ως ενέχειρο ενόψει διεκδικήσεων της εταιρείας στο Διαιτητικό Δικαστήριο ή σε άλλο όργανο.

Πάντως, η συμπλήρωση των εργασιών εντός του 2024 θεωρείται πολύ δύσκολη έως αδύνατη. Η υπόθεση εκκρεμεί στο δικαστήριο, το οποίο όρισε συνεδρία για τις 14 Μαρτίου.