Η γερμανική εταιρεία Iqony σχεδιάζει να κατασκευάσει μονάδες φυσικού αερίου σε τρεις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, που θα είναι έτοιμες να δεχθούν καθαρό υδρογόνο στη μελλοντική μετάβαση μακριά από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα. Πρόκειται για την τελευταία εταιρεία που επιδιώκει να λάβει μέρος στον σχεδιαζόμενο από τη γερμανική κυβέρνηση διαγωνισμό για 10 γιγαβάτ (GW) νέας χωρητικότητας από σταθμό παραγωγής ενέργειας με αέριο που πρέπει να είναι έτοιμος να στραφεί σε καθαρό υδρογόνο στο μέλλον. «Προετοιμαζόμαστε να κατασκευάσουμε νέες μονάδες φυσικού αερίου με δυνατότητα παραγωγής υδρογόνου στο Bergkamen, καθώς και στο Bexbach και στο Quierschied-Weiher», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. «Μαζί, οι μονάδες θα έχουν δυναμικότητα περίπου 2,5 γιγαβάτ (GW)».
Η μετατροπή ορυκτών καυσίμων σε υδρογόνο
Η μετάβαση σε καθαρό υδρογόνο από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα αποτελεί μέρος των σχεδίων της Γερμανίας για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση. Η Iqony αποσχίστηκε από τον παραγωγό ενέργειας με καύση άνθρακα Steag στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης στον Ισπανό επενδυτή Asterion και περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία ανανεώσιμης ενέργειας, υδρογόνου και αποθήκευσης ενέργειας.
Το αν και πώς θα διαμορφωθούν οι τρεις σχεδιαζόμενες μονάδες της θα εξαρτηθεί από τους όρους που συνδέονται με την κυβερνητική στρατηγική ενόψει των προγραμματισμένων διαγωνισμών της φέτος, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Iqony.
Τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν καλέσει την κυβέρνηση να διευκρινίσει πώς θα λειτουργήσει ένας μηχανισμός δυναμικότητας που προορίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2028.
Ο μηχανισμός θα παρέχει αμοιβή για δυναμικότητα που θα λειτουργεί μόνο με μερική απασχόληση, καθώς η ανανεώσιμη ενέργεια αποκτά προτεραιότητα.
Η ομότιμη εταιρεία του κλάδου Uniper την Τετάρτη δήλωσε ότι θα μπορούσε να αναπτύξει μεταξύ 1-2 GW δυναμικότητας υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες.
Τα σχέδια εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Βερολίνου να πείσει τους παραγωγούς εγχώριου καφέ άνθρακα να κλείσουν τις μονάδες νωρίτερα από την επίσημη προθεσμία του 2038 και να διασφαλίσει ότι το κλείσιμο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με σκληρό άνθρακα μπορεί να γίνει έως το 2030.
Η Iqony δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει, μεταξύ άλλων, εγκαταστάσεις ηλεκτρόλυσης για υδρογόνο στο Duisburg-Walsum και στο Voelklingen-Fenne, καθώς και μεγάλες μπαταρίες ενέργειας στο Duisburg-Walsum και στο Bexbach.
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας απάντησαν λέγοντας ότι θα υποβάλουν προσφορές για επιδοτήσεις που έχει δεσμευτεί να πληρώσει το Βερολίνο, επειδή οι μονάδες θα συμπληρώσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως ότου η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να γίνει 100% πράσινη. Θα χρειαστούν οικονομική υποστήριξη, επειδή θα λειτουργούν μόνο όταν η προσφορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λόγω των καιρικών συνθηκών υπολείπεται – όχι αρκετή για να ανακτήσει το επενδυτικό τους κόστος. Ο Διευθύνων Σύμβουλος τη Uniper Μάικλ Λιούις είπε σε μια συνομιλία με τους αναλυτές στις 28 Φεβρουαρίου ότι βλέπει τεράστιες δυνατότητες στο σχέδιο, ζητώντας «να γίνει γρήγορα λεπτομερής και να τεθεί σε εφαρμογή». Η Uniper θα μπορούσε να ξεκινήσει με 1-2 GW, εάν οι όροι-πλαίσιο που προσφέρει η κυβέρνηση ήταν αποδεκτοί, είπε στο Reuters. Σημείωσε επίσης ότι τα 10 GW ήταν ανεπαρκή για να ενθαρρύνουν μια πρόωρη απομάκρυνση από την καύση άνθρακα, θέτοντας την απαίτηση να συμβεί αυτό στα 20-25 GW νέας ισχύος. Η εταιρεία κοινής ωφέλειας EnBW είναι ένας πιθανός πλειοδότης, είπε ο διευθύνων σύμβουλός της Andreas Schell στο Reuters τον περασμένο μήνα, προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της. Το ανθρακωρυχείο της Ανατολικής Γερμανίας LEAG, που ανήκει στην τσεχική ενεργειακή εταιρεία EPH, σχεδιάζει σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο σε τέσσερις τοποθεσίες με συνδυασμένη ισχύ τουλάχιστον 3 GW. Η RWE ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, δήλωσε ότι σχεδιάζει να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς. Ο γερμανικός βραχίονας της νορβηγικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας Statkraft δήλωσε ότι θα μελετήσει το σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά θα επικεντρωθεί πρωτίστως στη μετατροπή των υφιστάμενων εγκαταστάσεων που λειτουργούν με αέριο σε υδρογόνο στο πλαίσιο συνεχιζόμενων εσωτερικών προγραμμάτων της εταιρείας.