Η παγκόσμια ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα αυξηθεί το 2024 με την Κίνα να επιστρέφει στην αγορά και την κατανάλωση στην Ευρώπη να αυξάνεται, δήλωσε την Τετάρτη στέλεχος της TotalEnergies.

«Το υγροποιημένο φυσικό αέριο συνέχισε να αυξάνεται, με την Κίνα να έχει επιστρέψει στην αγορά, αλλά ακόμη δεν έχει φτάσει στο επίπεδο του 2021», δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος του τμήματος Έρευνας και Παραγωγής Ασίας-Ειρηνικού Τόμας Μορίς (Thomas Maurisse) σε συνέδριο του κλάδου.

«Με την Ευρώπη… είναι μια νέα και μεγάλη αγορά, αυτή η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ταυτόχρονα, οι νέες δυνατότητες δεν θα τεθούν σε λειτουργία σε αυτό το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε θα συνεχίσει να ασκεί λίγη πίεση στις τιμές και τη μεταβλητότητα», πρόσθεσε ο Μορίς.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές spot LNG στην Ασία έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν τριών ετών, καθώς η αδύναμη ζήτηση στην Ασία και την Ευρώπη επιβάρυνε την αγορά.

Η πτώση των τιμών είχε δώσει κίνητρο στους εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου από αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία να αυξήσουν τις αγορές spot.

Οι εμπορικές δραστηριότητες έχουν αναζωπυρωθεί εν μέσω των χαμηλών τιμών, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Petronas, μάρκετινγκ και εμπορίας υγροποιημένου φυσικού αερίου Σαμσαϊρί Ιμπραήμ (Shamsairi M Ibrahim), στο περιθώριο του συνεδρίου.

«Έχει ήδη ξεκινήσει στην Κίνα», είπε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες αγοράς για τους ευαίσθητους στις τιμές αγοραστές στην Ασία.

«Αλλά η αγορά εξακολουθεί να είναι σφιχτή. Αν συμβεί κάτι στην παραγωγή, θα δείτε μια αύξηση των τιμών», δήλωσε ο Σαμσαϊρί.