Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021 υποχώρησε χθες η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η ζήτηση παραμένει ασθενής λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών. Το συμβόλαιο λήξεως Μαρτίου κατρακύλησε έως τα 22,34 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα, καταγράφοντας απώλειες 2,5%. Από τις αρχές του 2024 υποχωρεί κατά 26% και έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023 η πτώση ξεπερνά το 61%.

Η χαμηλή ζήτηση αποτυπώνεται και στα στοιχεία για το ποσοστό πλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές. Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 64,69% ή 16,76% υψηλότερα από το μέσοι όρο των πέντε τελευταίων ετών.

Η υποχώρηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου έχει οδηγήσει επίσης σε μεγάλη πτώση των τιμών στη εγχώρια χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Για σήμερα Σάββατο, η τιμή διαμορφώνεται στα 59,51 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ από τις αρχές του έτους κινείται στα 84,80 ευρώ, όταν τον περασμένο Δεκέμβριο η μέση μηνιαία τιμή ήταν 102 ευρώ.

Η πτώση των τιμών χονδρικής αναμένεται να περάσει και στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Την ερχόμενη Παρασκευή, οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν τις χρεώσεις για τα τιμολόγια Μαρτίου και στα πράσινα τιμολόγια, όπου βρίσκεται η πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών, ίσως δούμε τιμές ακόμα και κάτω από τα 10 λεπτά η κιλοβατώρα, όταν τον Φεβρουάριο οι χαμηλότερες τιμές ήταν 11 λεπτά (αλλά για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες κατανάλωσης) και 11,7 λεπτά (για το σύνολο της κατανάλωσης).