Οι τιμές του φυσικού αερίου σημειώνουν μεγάλη πτώση από τις αρχές του έτους και πλέον διαπραγματεύονται κάτω από τα 25 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα, γεγονός το οποίο είναι πολύ θετικό για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, αλλά όχι όμως για όλους.

Μολονότι το φυσικό αέριο είναι αρκετά φθηνότερο σε σύγκριση με τα δύο τελευταία χρόνια, παραμένει ακόμα αρκετά ακριβότερο σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι τιμές (Henry Hub) έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 5 ευρώ ή 80% χαμηλότερα σε σύγκριση με την Ευρώπη (TTF).

Αυτό σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία συνεχίζει να έχει ένα τεράστιο χάσμα στο ενεργειακό κόστος σε σύγκριση με τις αμερικανικές βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Αν μάλιστα συνυπολογιστούν και τα γενναία φορολογικά και άλλα κίνητρα (Inflation Reduction Act – IRA) που έχει θεσμοθετήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τότε μπορεί να καταλάβει κανείς την τεράστια διαφορά στην ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών κλάδων σε Ευρώπη και ΗΠΑ και γιατί όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επιλέγουν να μεταφέρουν τη βιομηχανική τους δραστηριότητα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.