Οι υπουργοί Ενέργειας και Κλίματος από όλο τον κόσμο ζήτησαν από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) να διευρύνει τον ρόλο του στη διασφάλιση της παγκόσμιας ασφάλειας του φυσικού αερίου εν όψει των διαταραχών του εφοδιασμού και της αστάθειας των τιμών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι αξιωματούχοι ζήτησαν από το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού να βοηθήσει τις χώρες «να διαφοροποιήσουν τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο μέσω τακτικής παρακολούθησης της αγοράς και συστάσεων», σύμφωνα με δήλωση μετά από διήμερη υπουργική συνάντηση στο Παρίσι. Δήλωσαν ότι χαιρετίζουν την «ενίσχυση» του ρόλου του ΙΕΑ.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, η οποία ανέτρεψε την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, τα έθνη έσπευσαν να βρουν νέους προμηθευτές και έγιναν πιο εκτεθειμένα σε γεωπολιτικούς κινδύνους και διαταραχές. Ο παγκόσμιος παρατηρητής εκπροσωπεί τα μεγάλα καταναλωτικά έθνη και έχει ως στόχο να τα υποστηρίξει στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας.

«Ζητούμε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΕΑ, σε επίσημο επίπεδο, μέσω των κατάλληλων οργάνων, να ανταλλάσσει πληροφορίες, να διερευνά και να αναλύει τρόπους για την ενίσχυση της ευελιξίας, της διαφάνειας και της ασφάλειας του εφοδιασμού, όπως μέσω ενισχυμένων μηχανισμών αποθήκευσης και αποθεμάτων φυσικού αερίου», δήλωσαν οι υπουργοί.