Ένα πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ιδιοκτησίας της GasLog στέλνει το πρώτο φορτίο στο νέο τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ελλάδας, στο FSRU Αλεξανδρούπολης, που βασίζεται σε πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης.

Σύμφωνα με το tradewindsnews, το τάνκερ 174.000 cbm (κυβικά μέτρα) Gaslog Hong Kong, το οποίο κατασκευάστηκε το 2018, εκτιμάται ότι θα φτάσει στον σταθμό FSRU Αλεξανδρούπολης έως τις 15 Φεβρουαρίου. Το πλοίο, το οποίο φόρτωσε στο εργοστάσιο LNG Cameron της Sempra LNG στις ΗΠΑ, ναυλώθηκε από τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό TotalEnergies.

Η Ελλάδα περίμενε χρόνια για να δει την πρώτη της FSRU να τίθεται σε λειτουργία στο πλαίσιο ενός έργου που ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια.

Το FSRU -μια μετατροπή του πλοίου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου GasLog Chelsea, χωρητικότητας 155.000 κ.μ. της GasLog- τελικά έφτασε στη θέση του από τη Σιγκαπούρη τον Δεκέμβριο του 2023.Η μονάδα επαναεριοποίησης βρίσκεται 17 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στη βόρεια Ελλάδα και συνδέεται με την ακτή με αγωγό μήκους 28 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 24 χιλιόμετρα είναι υποθαλάσσια.

Το FSRU έχει συνολική ικανότητα παράδοσης περίπου 5,5 δισ. cbm ετησίως, με μέγιστη αποστολή 22 εκατ. cbm ημερησίως.

Η ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία Gastrade δήλωσε ότι το FSRU θα χρησιμοποιηθεί για τον εφοδιασμό των αγορών της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η GasLog κατέχει το 20% των μετοχών της Gastrade. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία πούλησε το GasLog Chelsea στη Gastrade έναντι 265,1 εκατ. δολαρίων τον Φεβρουάριο. 2023.

Για την Ελλάδα έχουν προταθεί και βρίσκονται υπό σχεδιασμό αρκετοί τερματικοί σταθμοί με βάση FSRU. Μεταξύ αυτών ένα δεύτερο μονάδα σχεδιάζεται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Το πρώτο FSRU της Ελλάδας έρχεται να προστεθεί στις εισερχόμενες πλωτές μονάδες αεριοποίησης LNG στη Βραζιλία και τη Γερμανία, καθώς άλλα προγραμματισμένα έργα πλησιάζουν έναρξη λειτουργίας.

Υπενθυμίζεται ότι η πλωτή μονάδα, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) απέπλευσε από το αγκυροβόλιο της Σιγκαπούρης στις 26 Νοεμβρίου και ξεκίνησε το ταξίδι της προς το νέο της σπίτι, στην Αλεξανδρούπολη, αφού ολοκλήρωσε μια σχεδόν 10μηνη μετατροπή στο ναυπηγείο Seatrium. Η άφιξη του FSRU στο μόνιμο αγκυροβόλιό του, σηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός έργου με εμβληματική εθνική και τοπική σημασία.