Την τιμητική της είχε η ενέργεια στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Σερβία με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελιγράδι όπου φιλοξενήθηκε και στο σπίτι του προέδρου της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Αρκετά στελέχη από το χώρο της ενέργειας ταξίδεψαν στη σερβική πρωτεύουσα. Στη λίστα των επιχειρηματιών και στελεχών που συνόδευσαν τον κ. Μητσοτάκη βρίσκονταν η επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι, o Κ. Ξιφαράς της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο Κ. Καραχάλιος (της ΕΚΟ Σερβίας του ομίλου HellenIQ Energy), o Γ. Κούβαρης (πρόεδρος της ΗΡΩΝ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ο Παν. Μοσχανδρέου από τον όμιλο Κοπελούζου, ο Ντ. Μπενρουμπή από τον όμιλο Mytilineos, ο Κ. Μιτζάλης της ΑΒΑΞ, ο Απ. Τζάβελλος από την Intrakat (επικεφαλής διεθνών δραστηριοτήτων), o Μαν. Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ, κ.ά.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε φυσικό αέριο μέσω στη σερβική αγορά μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, ενώ εσείς να μας παραχωρήσετε μεγάλους χώρους αποθήκευσης που διαθέτετε. Η συνεργασία μπορεί να επεκταθεί και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εμείς διαθέτουμε πολύτιμη τεχνογνωσία και φιλοδοξούμε να γίνουμε κόμβος εξαγωγής προς τον βορρά, και θέλουμε να βοηθήσουμε τη Σερβία στη δικιά της πράσινη μετάβαση». Ο κ. Ξιφαράς ανέφερε σε χθεσινή του ανάρτηση πως η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Serbijagas είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν από κοινού την πρόοδο του μνημονίου συνεργασίας (MOU) που υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2023, με στόχο την αναβάθμιση της ενεργειακής ασφαλείας των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι η βελτιστοποίηση των υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα και στο FSRU Αλεξανδρούπολης αλλά και οι δυνατότητες για κοινές προμήθειες LNG.

Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου έναν χρόνο είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες. Ο αγωγός αυτός θα αποτελέσει συνέχεια του διασυνδετήριου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ελλάδα στην Βόρεια Μακεδονία. Η Σερβία μπορεί να προμηθεύεται αέριο και μέσω του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού (IGB). Ο τελευταίος έχει σήμερα δυναμικότητα 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με δυνατότητα αντίστροφης ροής (reverse flow) που μπορεί να αυξηθεί σε 5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως με την κατασκευή σταθμού συμπίεσης. Ο αγωγός συνδέεται στην Κομοτηνή με τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP) – που επίσης είχε κατασκευάσει ο ΑΒΑΞ – και το σύστημα του ΔΕΣΦΑ, ενώ στην κατάληξή του στην πόλη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας, συνδέεται με το σύστημα της Bulgartransgaz (διαχειριστής φυσικού αερίου Βουλγαρίας).

Και οι ενεργειακές δουλειές δεν περιορίζονται στους αγωγούς αλλά και στην πράσινη ενέργεια στην οποία κάνει κάποια βήματα η Σερβία.