Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας VNG AG υπέγραψε συμφωνία για την πρώτη παράδοση αερίου μέσω αγωγού από τον κρατικό ενεργειακό γίγαντα της Αλγερίας Sonatrach, καθώς το Βερολίνο επιδιώκει να ενισχύσει τους ενεργειακούς δεσμούς του με τη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

«Η σύμβαση θέτει τα θεμέλια για μια σχέση εμπιστοσύνης στην προμήθεια, ανοίγει νέες προοπτικές και ενισχύει τη γερμανοαλγερινή ενεργειακή εταιρική σχέση», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της VNG Ulf Heitmüller σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια επίσκεψης γερμανικής επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στην Αλγερία.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πασχίζει να βρει εναλλακτικές προμήθειες μετά τον περιορισμό των προμηθειών φυσικού αερίου από την πρώην κορυφαία προμηθεύτρια Ρωσία στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία. Η περιοχή έχει καλύψει το κενό κυρίως με υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Η συμφωνία, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο, επιτρέπει την αποστολή φυσικού αερίου μέσω αγωγού στην Ιταλία και στη συνέχεια στη Γερμανία, δήλωσε εκπρόσωπος της Sonatrach. Άλλες λεπτομέρειες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας της συμφωνίας και των ποσοτήτων που θα παραδοθούν.

Η VNG επιδιώκει συμφωνία με τη Sonatrach για εισαγωγή υδρογόνου στη Γερμανία

Ο Heitmüller δήλωσε νωρίτερα στο Bloomberg ότι η σύμβαση είναι «μόνο μια μικρή σύμβαση και εξετάζουμε την επέκτασή της». Η εταιρεία κοινής ωφέλειας με έδρα τη Λειψία, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στην EnBW Baden-Wuerttemberg AG, επιδιώκει επίσης να συνάψει συνεργασία με τη Sonatrach για την εισαγωγή υδρογόνου στη Γερμανία.

Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια παράδοσης φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι σπάνια στη Γερμανία, με τους εισαγωγείς να βασίζονται κυρίως στην ασταθή spot αγορά. Οι ΗΠΑ – κορυφαίος παγκόσμιος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου – έχουν επιβάλει μορατόριουμ στις νέες άδειες εξαγωγής, ενώ μελετούν τις κλιματικές και οικονομικές επιπτώσεις, δημιουργώντας αβεβαιότητα στην αγορά.

Η συμφωνία VNG-Sonatrach αναδεικνύει επίσης τη δυνατότητα ενίσχυσης της σχέσης της Ευρώπης με την Αλγερία. Η βορειοαφρικανική χώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 14% των συνολικών εισαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο σε αέριο από αγωγούς όσο και σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αγοράς του μπλοκ.

«Θέλουμε τώρα να το επεκτείνουμε αυτό και να ενθαρρύνουμε την Αλγερία να παράγει περισσότερο πράσινο υδρογόνο στο μέλλον, να επενδύσει περισσότερο στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια και να δημιουργήσει έτσι τη δική της προστιθέμενη αξία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck, ο οποίος ηγείται της επιχειρηματικής αντιπροσωπείας.

Η Γερμανία μπορεί να παράσχει τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και να χρησιμεύσει ως δυνητικός αγοραστής για το πράσινο υδρογόνο, που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε. Ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper SE Michael Lewis είναι επίσης μεταξύ των συμμετεχόντων.

Ο Habeck και ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας Mohamed Arkab υπέγραψαν την Πέμπτη δήλωση προθέσεων για τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για το υδρογόνο, συμπεριλαμβανομένης μιας πιλοτικής μονάδας. Οι μελέτες σκοπιμότητας για το έργο βρίσκονται σε εξέλιξη.