Οι πανηγυρισμοί από κυβερνητικούς κύκλους στην Κύπρο για τη νέα επιτυχημένη γεώτρηση στο στόχο «Κρόνος 2» του «οικοπέδου 6» της κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία της ιταλικής ENI (operator) και της γαλλικής TotalEnergies αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα από στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Κυρίως επειδή έχουν περάσει ήδη δέκα χρόνια από τότε που η κοινοπραξία έλαβε άδεια για το θαλάσσιο «οικόπεδο 6». Και επιπλέον επειδή η ENI φαίνεται πως θα ακολουθήσει τη λογική ανάπτυξης της αμερικανικής Chevron στο οικόπεδο «Αφροδίτη», σχέδιο που έχει συναντήσει σθεναρή αντίσταση από την κυπριακή κυβέρνηση.
Οι Αμερικανοί θέλουν να επενδύουν τα λιγότερα δυνατά κεφάλαια στην ΑΟΖ Κύπρου και να μεταφέρουν το φυσικό αέριο της «Αφροδίτη» σε σταθμό υγροποίησης της Αιγύπτου. Έτσι και η ENI φαίνεται πως θα επιδιώξει να κατασκευάσει αγωγό μήκους περί τα 90 χιλιόμετρα μέχρι τις εγκαταστάσεις του κοιτάσματος Zohr της Αιγύπτου. Οι τελευταίες συνδέονται με το τερματικό υγροποίησης στη Νταμιέτα το οποίο βρίσκεται υπό τη διαχείριση της ΕΝΙ. Έτσι, επισημαίνουν αναλυτές όπως ο Charles Ellinas του Atlantic Council, η ιταλο-γαλλική κοινοπραξία θα μπορεί να μεταφέρει στη Νταμιέτα και το αέριο από το «Κρόνος 1» (περίπου 70 δισ. κυβικά μέτρα) αλλά και τα «Ζευς» και «Καλυψώ» που βρίσκονται, επίσης, στο «οικόπεδο 6». Συνεπώς αναμένουμε με ενδιαφέρον τις κινήσεις της Κύπρου έναντι των Ιταλών.
Η Κυπριακή πλευρά διαμηνύει πως η εξεύρεση κοιτασμάτων στο βυθό είναι κατανοητό πως δεν έχει αξία μέχρι να υπάρξουν υποδομές και πως αυτή ακριβώς είναι και η όλη συζήτηση που διεξάγεται με τις εταιρείες, για να δημιουργηθούν δηλαδή υποδομές, τις οποίες η κυβέρνηση θέλει να είναι μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως είπε και ο υπουργός Ενέργειας κ. Παπαναστασίου «ο λόγος που τις θέλουμε στην κυπριακή ΑΟΖ είναι διότι η μόνη ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο που υστερεί από υποδομές είναι η δική μας. Οι υπόλοιπες χώρες στη γειτονιά, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, έχουν υποδομές στις ΑΟΖ τους και εμείς θα συζητήσουμε ακριβώς αυτό το πράγμα με τις εταιρείες που έχουν βρει τα κοιτάσματα.»