Μια μονάδα του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού TotalEnergies θα προμηθεύσει τον Μάρτιο ένα φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη βουλγαρική Bulgargaz μέσω του τερματικού σταθμού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ελλάδας στη Ρεβυθούσα, μετά την ολοκλήρωση πρόσφατου διαγωνισμού.

Η Bulgargaz, η μονάδα της κρατικής Bulgarian Energy Holding, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η TotalEnergies Gas and Power «είναι ο συμμετέχων που κατέλαβε την πρώτη θέση» στον διαγωνισμό DES που προκηρύχθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα και ζητούσε την προμήθεια 1 εκατ. MWh υγροποιημένου φυσικού αερίου τον Μάρτιο του 2024.

Σύμφωνα με την Bulgargaz, συνολικά 12 διεθνείς εμπορικές εταιρείες συμμετείχαν στην ανοικτή διαδικασία υποβολής προσφορών που πραγματοποιήθηκε αυτόν τον μήνα.

Όπως αναφέρει το LNGPrime, η εταιρεία ανέφερε ότι προϋπόθεση για όλους τους συμμετέχοντες στη διαδικασία ήταν η πηγή προμήθειας LNG να προέρχεται από χώρες χωρίς επιβληθείσες κυρώσεις, εμπάργκο ή οποιουσδήποτε εμπορικούς περιορισμούς.

Η Bulgargaz δήλωσε ότι το φορτίο LNG θα φτάσει στον τερματικό σταθμό εισαγωγής LNG που λειτουργεί ο ΔΕΣΦΑ και βρίσκεται στο νησί της Ρεβυθούσας, όπου έχει κλείσει θέση.

Τον Οκτώβριο του 2023, η TotalEnergies Gas and Power κέρδισε επίσης διαγωνισμό για την προμήθεια δύο φορτίων LNG στην Bulgargaz τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους μέσω τερματικών σταθμών LNG στην Τουρκία.

Πριν από αυτό, ο αμερικανικός γίγαντας εξαγωγής LNG Cheniere παρέδωσε το πρώτο φορτίο στην Bulgargaz στον χερσαίο τερματικό σταθμό Marmara Ereglisi στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας της τελευταίας με την Botas.

Η Botas και η Bulgargaz υπέγραψαν τη συμφωνία τον Ιανουάριο του 2023, επιτρέποντας στην Bulgargaz πρόσβαση στους τουρκικούς τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG και στο δίκτυο. Η διάρκεια της συμφωνίας είναι 13 έτη και περιλαμβάνει μεταφορά φυσικού αερίου έως και 1,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

Εκτός αυτού, η Bulgargaz έκλεισε πρόσθετη χωρητικότητα στο έργο εισαγωγής LNG της Gastrade με βάση FSRU στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο αναμένεται να παραλάβει σύντομα το φορτίο θέσης σε λειτουργία.

Η Bulgartransgaz κατέχει ποσοστό 20 τοις εκατό στο έργο εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.