Η Inpex Corp, η κορυφαία εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ιαπωνίας, πρόκειται να επιταχύνει την ανάπτυξη του έργου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Abadi στην Ινδονησία, ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο να ξεκινήσει τις εργασίες της στα τέλη της δεκαετίας, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλός της, Takayuki Ueda.

Σύμφωνα με το Reuters, το χρονοδιάγραμμα έναρξης θα είναι ελαφρώς πιο μπροστά από τον προηγούμενο στόχο της να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση στο δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας και να ξεκινήσει την παραγωγή στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

«Η κυβέρνηση της Ινδονησίας έχει εκφράσει μια πολύ ισχυρή ελπίδα για την επιτάχυνση του έργου», δήλωσε ο Ueda σε συνέντευξή του στο Reuters.«Η Inpex, η οποία κατέχει ποσοστό 65% στο έργο, θα μπορούσε να ξεκινήσει τον σχεδιασμό του μετωπικού σχεδιασμού (FEED) στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου».

«Από εκεί και πέρα θα χρειαστούν 2 χρόνια συν 4 χρόνια για τη μηχανική, την προμήθεια και την κατασκευή (EPC)», είπε, προσθέτοντας ότι η παραγωγή θα μπορούσε να ξεκινήσει στα τέλη της δεκαετίας του 2020 ή στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Το Abadi LNG θα παράγει 9,5 εκατ. μετρικούς τόνους LNG ετησίως

Το Abadi LNG, με επικεφαλής την Inpex, θα χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο από το μπλοκ Masela για να παράγει 9,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως LNG στην αιχμή του, το οποίο θα αποστέλλεται από τον προτεινόμενο τερματικό σταθμό για την εγχώρια βιομηχανία και τους υπερπόντιους πελάτες.

Το έργο αντιμετώπισε χρόνια καθυστέρησης μετά από διάφορες αλλαγές στο σχεδιασμό, και πιο πρόσφατα, την απόσυρση της Shell. Πέρυσι, η Pertamina της Ινδονησίας και η Petronas της Μαλαισίας έγιναν οι νέοι εταίροι της Inpex, αφού ανέλαβαν το 35% των μετοχών της Shell.

Καθώς ξεκινά τις αρχικές εργασίες σχεδιασμού, η Inpex, η οποία ανήκει κατά περίπου 20% στο υπουργείο Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, σχεδιάζει να αρχίσει να υπογράφει δεσμευτικές συμβάσεις με τους Ασιάτες αγοραστές του «υπερψυχρού» καυσίμου, συμπεριλαμβανομένων των Ιαπώνων αγοραστών.

«Πιστεύουμε ότι το LNG είναι πολύ σημαντικό ως μεταβατική πηγή ενέργειας και ότι θα υπάρχει επαρκής ζήτηση μέχρι περίπου το 2050, ιδίως στην Ασία», δήλωσε ο Ueda.

Το έργο θα κατασκευαστεί με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή μπλε υδρογόνου και αμμωνίας στο μέλλον.

Το Abadi θα είναι το δεύτερο έργο LNG του πυλώνα της Inpex μετά το έργο Ichthys στην Αυστραλία, το οποίο αναμένεται να φθάσει σε στοχευμένη παραγωγή LNG 9,3 εκατομμυρίων μετρικών τόνων φέτος.

Στα τέλη του 2022, η Inpex υπέγραψε 20ετή συμφωνία με την αμερικανική Venture Global για την αγορά 1 εκατομμυρίου τόνων ετησίως (MTPA) LNG από το CP2 LNG, το οποίο αναμένει την έγκριση της Ομοσπονδιακής Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας των ΗΠΑ (FERC).

Όσον αφορά το ενδεχόμενο προσθήκης περισσότερων συμβάσεων LNG στις ΗΠΑ, ο Ueda δήλωσε ότι «υπάρχει περιθώριο να το εξετάσουμε», καθώς αυτό θα προσφέρει πλεονεκτήματα, όπως χαμηλό γεωπολιτικό κίνδυνο, ευέλικτες συμβάσεις χωρίς ρήτρες προορισμού και τιμολόγηση συνδεδεμένη με το Henry Hub.