Στην Αθήνα θα διεξαχθεί η Υπουργική συνάντηση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Ενεργειακή Συνδεσιμότητα της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEC) την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024. Η CESEC εργάζεται για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στο πλαίσιο της υπουργικής συνάντησης, την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης και η Επίτροπος Κάντρι Σίμσον θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν δύο επιπλέον events:
- Το πρώτο αφορά στα εξ αναβολής εγκαίνια από τον ΑΔΜΗΕ της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης 400 kV Ελλάδας-Βουλγαρίας.
- Το δεύτερο, από τον ΔΕΣΦΑ, αφορά σε τελετή υπογραφής του MoU για τον Κάθετο Διάδρομο για την προσθήκη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.
Στη συνεδρίες θα συζητηθούν, επίσης, πρόσφατα επιτεύγματα της συνεργασίας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, θα γίνει σχεδιασμός των μελλοντικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και των ΑΠΕ με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας για τις διασυνδέσεις και την αποθήκευση για ένα πιο πράσινο, πιο έξυπνο και πιο αποδοτικό δίκτυο.
Ποια είναι η CESEC
Σημειώνεται ότι η ομάδα εργασίας υψηλού επιπέδου της Ενεργειακής Συνδεσιμότητας της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEC) συστάθηκε από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία και την ΕΕ τον Φεβρουάριο 2015.
Αργότερα προσχώρησαν οκτώ συμβαλλόμενα μέρη: η Ουκρανία, η Δημοκρατία της Μολδαβίας, η Σερβία, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο.
Ο αρχικός στόχος της ομάδας ήταν να συντονίσει τις προσπάθειες για τη διευκόλυνση της ταχείας ολοκλήρωσης διασυνοριακών και διευρωπαϊκών έργων που διαφοροποιούν τον εφοδιασμό της περιοχής με φυσικό αέριο να αναπτύξει τις περιφερειακές αγορές φυσικού αερίου και να εφαρμόσει εναρμονισμένους κανόνες της ΕΕ για να εξασφαλίσει τη βέλτιστη λειτουργία της ενεργειακής υποδομής.
Σήμερα, χάρη στην CESEC, έχουν τεθεί σε λειτουργία αρκετοί νέοι αγωγοί φυσικού αερίου, διασυνδετήριοι αγωγοί (όπως ο αγωγός IGB, που συνδέει Ελλάδα-Βουλγαρία) και τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην κεντροανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, η περιοχή δεν είναι πλέον απομονωμένη, καθώς οι νέες υποδομές άνοιξαν πρόσβαση σε νέες περιφερειακές πηγές εφοδιασμού (όπως η άμεση πρόσβαση σε αέριο μέσω αγωγών από την περιοχή της Κασπίας και η πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά INS από τον τερματικό σταθμό LNG του Swinoujscie και το FSRU του Krk, και σύντομα από το FSRU της Αλεξανδρούπολης), αύξησαν την ολοκλήρωση της αγοράς και βελτίωσαν την ετοιμότητα και την ανθεκτικότητα σε κινδύνους ακόμη και σε ακραίες συνθήκες ζήτησης.