Η παραγωγή και οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας αναμένεται να φτάσουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2024, μετά την ολοκλήρωση των εκτεταμένων εργασιών συντήρησης στις εγκαταστάσεις Yamal LNG και Sakhalin 2 και την αναμενόμενη έναρξη λειτουργίας της πρώτης αμαξοστοιχίας στο Arctic LNG 2, σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου.
Όπως αναφέρει το Upstream, η αύξηση του ρυθμού παραγωγής είναι απίθανο να επηρεαστεί από τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών αρχών να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με την απαγόρευση των ρωσικών αγορών LNG, με την αυξημένη παραγωγή LNG να αναμένεται να ρέει προς τα ανατολικά και όχι προς τα δυτικά.
Παρά το γεγονός ότι είναι τεχνικά σε θέση να παράγει το πρώτο LNG, η πρώτη σειρά του Arctic LNG 2 δεν είναι ακόμη έτοιμη να ξεκινήσει την πλήρη εμπορική λειτουργία και να ξεκινήσει τις πρώτες εξαγωγές, δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Kpler, Viktor Katona.
Ωστόσο, μόλις η πρώτη αμαξοστοιχία τεθεί σε λειτουργία, «οι εξαγωγές LNG της Ρωσίας θα περάσουν στην επόμενη ταχύτητα και η χώρα μπορεί να τελειώσει φέτος με περίπου 35 έως 36 εκατομμύρια τόνους LNG που θα μεταφερθούν στις διεθνείς αγορές», δήλωσε ο Katona.
Ρωσία: Εξαγωγές 32,3 εκατ. τόνων LNG το 2023
Συνολικά, η Ρωσία εξήγαγε περίπου 32,3 εκατομμύρια τόνους LNG το 2023 έναντι 32,9 εκατομμυρίων τόνων το 2022, σύμφωνα με ανεξάρτητη εκτίμηση της Kpler που βασίζεται στην παγκόσμια κίνηση των πλοίων μεταφοράς φυσικού αερίου.
Οι εκτεταμένες εργασίες συντήρησης στα έργα Yamal LNG της Novatek και Sakhalin 2 της Gazprom οδήγησαν σε συνολική απώλεια παραγωγής περίπου 2,4 εκατομμυρίων τόνων LNG πέρυσι, σε σύγκριση με το 2022.
Η μείωση αντισταθμίστηκε κυρίως από την εγκατάσταση LNG Portovaya στη Βαλτική Θάλασσα, η οποία μέχρι πρόσφατα ανήκε εξ ολοκλήρου στη Gazprom.
Το Portovaya LNG τέθηκε σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2022 και έφτασε σχεδόν στην ονομαστική του δυναμικότητα των 1,5 εκατομμυρίων τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2023, με τις εξαγωγές να κατευθύνονται κυρίως σε ευρωπαϊκά λιμάνια.
Ως αποτέλεσμα, οι ρωσικές εξαγωγές LNG προς τις χώρες της ΕΕ έφθασαν σε νέο υψηλό επίπεδο 15,55 εκατ. τόνων πέρυσι, από 15,34 εκατ. τόνους το 2022, δήλωσε η Katona.
Η Ισπανία ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού LNG στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τον αναλυτή, η Ισπανία έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με πάνω από 5 εκατομμύρια τόνους, και ο τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως.
Το Βέλγιο – που συνήθως δεν είναι τελικός καταναλωτής ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά όπου η Novatek έχει μακροπρόθεσμο συμβόλαιο για τη χρήση των εγκαταστάσεων μεταφόρτωσης και επαναεριοποίησης στο Zeebrugge – εισήγαγε μόλις πάνω από 4,9 εκατομμύρια τόνους ρωσικού LNG που είτε επαναφορτώθηκε σε άλλα πλοία είτε εισήλθε στο ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Kpler.
Η Γαλλία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας της Ευρώπης, λαμβάνοντας περίπου 3,6 εκατομμύρια τόνους ρωσικού LNG.
Κίνα και Ινδία οι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου
Οι συμφωνίες προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου της Novatek, με εξαίρεση μια συμφωνία με την ισπανική Repsol, επικεντρώνονται είτε στην Κίνα είτε στην Ινδία, και οι αυξημένες αποστολές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2024 θα είναι στενά συνδεδεμένες με υψηλότερες ροές προς την Ασία, δήλωσε ο Katona.
Οι ρωσικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Κίνα ξεπέρασαν πέρυσι τα 6,8 εκατομμύρια τόνους, γεγονός που την καθιστά τον μεγαλύτερο πελάτη της Ρωσίας σε φυσικό αέριο, ενώ οι αποστολές προς την Ινδία ήταν μόλις 430.000 τόνοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler. Η Κίνα και η Ινδία είναι ήδη οι δύο μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου.
Μιλώντας στα τέλη Δεκεμβρίου στο ειδησεογραφικό κανάλι Rossiya24 της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ αναγνώρισε ότι το 2023 η Κίνα θα αγοράζει μεταξύ 45% και 50% του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου. Δεύτερη ήταν η Ινδία με περίπου 40% του ρωσικού πετρελαίου και των ρωσικών προϊόντων.