Ξεκίνησε τη λειτουργία του ο νέος αγωγός Σερβίας – Βουλγαρίας, ο οποίος θα επιτρέψει στο Βελιγράδι να διαφοροποιήσει τις προμήθειές της σε φυσικό αέριο και να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία. Πώς αναβαθμίζεται 0 ρόλος της Ελλάδας.

Η έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού θα καταστήσει λειτουργικό τον αγωγό από την πόλη Νόβι Ίσκαρ της Βουλγαρίας προς τη σερβική πόλη Νις, επιτρέποντας στο Βελιγράδι να έχει πρόσβαση σε αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και στον τερματικό σταθμό LNG στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Έτσι, η χώρα μας αποκτά ακόμη ενεργότερο ρόλο στην ενεργειακή «σκακιέρα» της περιοχής σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι η χωρητικότητα του αγωγού στη σερβική πλευρά είναι 1,8 κυβικά μέτρα ετησίως, νούμερο που αντιστοιχεί στο 60% των ετήσιων αναγκών της Σερβίας σε φυσικό αέριο.

Σερβία: Τα ποσά που εισέπραξε για τον αγωγό

Όσον αφορά τώρα το κομμάτι της χρηματοδότησης του εγχειρήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε 49,6 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού. Άλλα 25 εκατ. ευρώ εξασφαλίστηκαν με ένα ενιαίο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ 22,5 εκατ. ευρώ δόθηκαν από τη Σερβία. «Με αυτή τη διασύνδεση εξασφαλίζουμε εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου, εκτός από το ρωσικό αέριο», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, Ντουμπράβκα Ντζέντοβιτς Χαντάνοβιτς.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ παρέστησαν στην τελετή στο Νις. «Σήμερα αλλάζουμε τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης», δήλωσε ο Ράντεφ. «Ο διασυνδετήριος αγωγός είναι σημαντικός για ολόκληρη την περιοχή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έκανε να σκεφτούμε τις σχέσεις καλής γειτονίας και την υποστήριξη», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Νοεμβρίου, η Σερβία υπέγραψε συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να αγοράσει 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το 2024.