Η Γαλλία ζητά σημαντική αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών, ξεκινώντας με τους κανόνες ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση), καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της εν μέσω σαρωτικής απορρύθμισης στις ΗΠΑ υπό την ηγεσία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρει το Bloomberg.
Η διαδικασία απλοποίησης πρέπει να ξεκινήσει με «μια μαζική παύση της ρυθμιστικής δραστηριότητας», σύμφωνα με έγγραφο. Επιπλέον, πρόσφατη νομοθεσία πρέπει να επανεξεταστεί και να αναθεωρηθεί, καθώς είναι σαφές ότι οι νόμοι είναι «ακατάλληλοι για το νέο πλαίσιο ενισχυμένου διεθνούς ανταγωνισμού και τις μη συνεργατικές πολιτικές των κύριων διεθνών ανταγωνιστών μας», αναφέρει το έγγραφο, ημερομηνίας 20 Ιανουαρίου.
Η γαλλική πρόταση για αναπροσαρμογή συμπίπτει με την εφαρμογή νέων απαιτήσεων αναφοράς ESG που οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει να διαχειριστούν. Την ίδια στιγμή, οι ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ φαίνεται να εισέρχονται σε φάση απορρύθμισης, με τον Τραμπ να καταργεί σειρά «πράσινων» πολιτικών της εποχής Μπάιντεν στις πρώτες ημέρες της θητείας του. «Πολλοί Ευρωπαίοι επιχειρηματίες έχουν εκφράσει τεράστια απογοήτευση για το ρυθμιστικό καθεστώς στην ΕΕ, αποδίδοντας τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης εδώ σε πολλούς παράγοντες, κυρίως όμως στις ρυθμίσεις», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια εικονικής ομιλίας στο Νταβός την Πέμπτη.
Η Γαλλία αυξάνει την πίεση προς την ΕΕ για τους κανόνες ESG
Το γαλλικό έγγραφο αυξάνει την πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει ήδη δηλώσει ότι σχεδιάζει να καταστήσει την απλοποίηση των κανονισμών βασικό μέρος της ατζέντας της για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σε σχέδιο έκθεσης που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα για τη στρατηγική ανταγωνιστικότητας, η ΕΕ υπόσχεται μια πρωτοφανή προσπάθεια απλοποίησης με στόχο τη μείωση των υποχρεώσεων αναφοράς κατά τουλάχιστον 25%.
Οι γαλλικές προτάσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας μεσαίων επιχειρήσεων που θα απαλλαγούν από ορισμένες ρυθμιστικές υποχρεώσεις, την απλούστευση των κανόνων κρατικής βοήθειας και την αναθεώρηση των κανονισμών για τα χημικά, υπογραμμίζοντας την κλίμακα της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η ΕΕ στον αυξανόμενο αγώνα για ίσους όρους ανταγωνισμού. Σύμφωνα με το γαλλικό έγγραφο, η ΕΕ «χάνει επί του παρόντος το 10% του δυναμικού του ΑΕΠ της» εξαιτίας του ρυθμιστικού πλαισίου. Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Ερίκ Λομπάρ, δήλωσε την Πέμπτη: «Πρέπει να επικεντρωθούμε στη νομοθεσία που περιπλέκει την καθημερινότητα των εταιρειών σας και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους».
Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενο έλλειμμα και επιβραδυνόμενη οικονομία εν μέσω πολιτικής αστάθειας μετά την απώλεια της σχετικής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο πέρυσι. Η Γαλλία ζητά απλοποιήσεις σε κανόνες που αφορούν τον τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω καθυστερήσεων στην εφαρμογή της λεγόμενης «θεμελιώδους αναθεώρησης του βιβλίου συναλλαγών» στο πλαίσιο του Basel III. Επιπλέον, προτείνει τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας για μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να μειωθεί το ρυθμιστικό βάρος.
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ ασκούν πλέον δημόσια πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μειώσει ρυθμιστικές υποχρεώσεις όπως η Οδηγία για την Εταιρική Βιωσιμότητα (CSRD), η οποία θα αναγκάσει έως και 50.000 εταιρείες να αναφέρουν εκατοντάδες δεδομένα ESG. Η Γερμανία έχει ήδη ζητήσει την περιστολή της οδηγίας, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε ύφεση.
Πολλές επιχειρήσεις και νομοθέτες κατηγορούν το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ για την απώλεια ανταγωνιστικότητας και προειδοποιούν ότι η CSRD θα απαιτήσει δυσανάλογους πόρους για την εξασφάλιση συμμόρφωσης. Οι γαλλικές αρχές λένε ότι οι αλλαγές στην οδηγία είναι «επείγουσες». Ωστόσο, ειδικοί, όπως ο Ρομπέρ Οφέλ, πρόεδρος της Γαλλικής Αρχής Λογιστικών Προτύπων, σημειώνουν ότι οι αλλαγές πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στον «όγκο και το χρονοδιάγραμμα» παρά σε πλήρη κατάργηση του πλαισίου ESG.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τη μείωση της έκτασης της CSRD και αναμένεται να συζητήσει το θέμα στις 26 Φεβρουαρίου, όταν μπορεί να εγκρίνει σχετική νομοθεσία. Σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο, η CSRD θα επηρεάσει εταιρείες με τουλάχιστον 250 εργαζομένους και ετήσια έσοδα €50 εκατομμυρίων, ενώ οι πρώτες δημόσιες αναφορές θα δημοσιευτούν το 2024. Η Γαλλία ζητά επίσης αναθεώρηση του «πράσινου δείκτη περιουσιακών στοιχείων», ο οποίος θεωρείται προβληματικός από τη βιομηχανία λόγω της μεθοδολογίας του, που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η πίεση για απλοποίηση αυξάνεται, καθώς εταιρείες ενεργειακής έντασης και καθαρής τεχνολογίας υποστηρίζουν ότι το υπάρχον πλαίσιο περιορίζει την ανταγωνιστικότητα και αποτρέπει επενδύσεις σε βιώσιμες οικονομίες.
Διαβάστε ακόμη