Η επόμενη Κομισιόν θα προσπαθήσει επειγόντως να απλοποιήσει τους πολλούς περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς κανόνες της ΕΕ (ESG), ανταποκρινόμενη στις καταγγελίες ότι οι υπερβολικές ρυθμίσεις καταστρέφουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.
Η απλοποίηση θα βρίσκεται στο επίκεντρο της δουλειάς της νέας επιτροπής, δήλωσε εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Bloomberg. Στόχος είναι η εφαρμογή σημαντικών μέτρων για τη μείωση των βαρών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η στροφή αυτή ακολουθεί την αυστηρή προειδοποίηση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει μια «υπαρξιακή πρόκληση», εκτός εάν προχωρήσει σε ενέργειες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υιοθετεί τώρα ορισμένες από τις συστάσεις της λεγόμενης «έκθεσης Ντράγκι».
Η δουλειά αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε τροποποιήσεις πολλών νομοθετικών πράξεων, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αναφερόμενος σε προτάσεις που αποσκοπούν στη τροποποίηση πολλών πράξεων ταυτόχρονα.
Οι εταιρείες και οι βιομηχανικές οργανώσεις κατηγορούν την ΕΕ για την προσθήκη υπερβολικών ρυθμίσεων στην προσπάθειά της να επιτύχει βιώσιμη περιβαλλοντική και κοινωνική ανάπτυξη. Προκειμένου να δημιουργήσουν ίσους όρους ανταγωνισμού, πολλές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους από την Ευρώπη στις ΗΠΑ.
Οι ρυθμίσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο περιλαμβάνουν τη Στρατηγική Κανονισμού Εταιρικής Βιωσιμότητας, τη Στρατηγική Κανονισμού Επιχειρηματικής Κατάλληλης Διενέργειας και τον Κανονισμό Ταξινομίας, ο οποίος αποτελεί μια λίστα βιώσιμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η νέα επιτροπή αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Δεκεμβρίου.
Από την άλλη πλευρά, οι διαχειριστές κεφαλαίων προειδοποιούν ότι η απλοποίηση δεν πρέπει να εξελιχθεί σε πλήρη απορύθμιση, καθώς ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο θα μειώσει τη διαφάνεια των εταιρειών, την οποία χρειάζονται για να κάνουν βιώσιμες επενδύσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Διαχειριστών Αμοιβαίων Κεφαλαίων και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Βιώσιμων Επενδύσεων, των οποίων τα μέλη διαχειρίζονται περίπου 30 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, έχουν ζητήσει από την Επιτροπή να δώσει χρόνο στους υπάρχοντες κανόνες να λειτουργήσουν.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι ένας από τους πιο πιεστικούς στόχους τώρα είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα προστεθούν νέες απαιτήσεις στο υπάρχον πλαίσιο.
Διαβάστε ακόμη