Η χώρα μας διαθέτει πλήρες φάσμα χρηματοδοτικών εργαλείων για τις επιχειρηματικές ανάγκες, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στο πεδίο της ενημέρωσης και της συμβουλευτικής, ιδιαίτερα των μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που υπάρχουν αλλά και να προσαρμοστούν το ταχύτερο στην εφαρμογή των κριτηρίων ESG. Η υιοθέτηση κριτηρίων ESG, δηλαδή κριτηρίων Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και Εταιρικής Διακυβέρνησης, αποτελεί σήμερα για τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου, τη μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές τους στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. Ειδικά για την εφαρμογή των κριτηρίων ESG, η επιχειρηματικότητα εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη προκειμένου να μετριαστεί το υψηλό κόστος αυτής της μετάβασης.
Αυτά ήταν τα θέματα γύρω από τα οποία τοποθετήθηκαν οι ομιλητές στο πάνελ με θέμα: «Ευκαιρίες Χρηματοδότησης & ΣΔΙΤ», στο πλαίσιο του 5oυ Olympia Forum, που πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Χάρης Λαμπρόπουλος, ανέφερε ότι σήμερα η Ελλάδα διαθέτει πλήρες φάσμα χρηματοδοτικών εργαλείων και επιλογών από το οποίο μπορεί ο κάθε επιχειρηματίας να επιλέξει τι του ταιριάζει και πρόσθεσε ότι είναι σημαντική η συνεισφορά της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 2,1 δισ. ευρώ και συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών για περισσότερες επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις με χαρακτηριστικά καινοτομίας και προοπτικές κλιμάκωσης και εφαρμογή κριτηρίων ESG.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Ισμήνη Παπακυρίλλου, σημείωσε ότι κεντρική αποστολή της τράπεζας αποτελεί η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας για τη βελτίωση της πρόσβασης στην χρηματοδότηση και τη διεύρυνση του κύκλου των χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων, σε στενή συνεργασία με το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Υπάρχουν στοχευμένα και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και αυξημένες ανάγκες των επιχειρήσεων, τόνισε η Παπακυρίλλου κι έκανε αναφορά στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ), στην αξιοποίηση των προγραμμάτων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στην συμβουλευτική που παρέχεται στις μικρές επιχειρήσεις, αλλά και στη σημασία της σύνδεσης της έρευνας με την πατέντα και την αγορά.
Ιδιαίτερα σημείωσε ότι «γίνονται προσπάθειες αναπροσαρμογής των προγραμμάτων ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, ειδικά σε ό,τι αφορά στα κριτήρια ESG, διότι τα εποπτικά πλαίσια είναι πολύ αυστηρά και πολύ σύντομα θα έχουν σημασία στην πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρότερων, και χρειάζεται συνεργασία όλων των φορέων για να μην μείνει κανείς πίσω».
Ο πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου, ΒΔ Πελοποννήσου και Δ. Ελλάδος, ορκωτός ελεγκτής λογιστής, Γιώργος Παππάς, ανέφερε ότι οι επιχειρηματίες που θέλουν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς (ΣΔΙΤ) πρέπει να ασχοληθούν με τις εσωτερικές δομές της επιχείρησης προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα τους και τόνισε την σημασία της πληροφόρησης για το θέμα της υιοθέτησης των κριτηρίων ESG.
Τέλος, ο σύμβουλος Καινοτόμων Επιχειρήσεων, Μύρων Φλουρής, ανέφερε ότι μέσα σε μια πενταετία έχουν διαμορφωθεί οι θεσμοί και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για το οικοσύστημα καινοτομίας και τεχνολογίας. Αυτοί οι θεσμοί και τα εργαλεία διευκόλυναν την σύνδεση μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Αναπτύσσονται συνεχώς νέα εργαλεία και θα πρέπει να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι. «Πρόβλημα είναι ότι η έρευνα δεν γίνεται προϊόν, αλλά κι αυτό αλλάζει» είπε και υπογράμμισε τη σημασία του ανασχεδιασμού προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς.
Διαβάστε ακόμη