Το «αντι-πράσινο» συναίσθημα που αναδύεται κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου εκλογικού κύκλου του 2024 επηρεάζει τις επενδύσεις που επικεντρώνονται στο περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG), επηρεάζοντας ιδιαίτερα τον τομέα της καθαρής ενέργειας, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι ανησυχίες για πιθανές αλλαγές πολιτικής που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη στροφή από τα ορυκτά καύσιμα προκαλούν επιφυλακτικότητα στους επενδυτές.

Οι εκλογές σε όλο τον κόσμο τροφοδοτούν την αβεβαιότητα. Οι επενδυτές αποσύρονται από τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ηλεκτρικά οχήματα, λόγω των ανησυχιών σχετικά με την αυξανόμενη πολιτική αντίθεση στη δράση για το κλίμα. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Ευρώπη έχουν δημιουργήσει νευρικότητα στις μετοχές καθαρής ενέργειας, παρά την ανάκαμψη ορισμένων αγορών. Η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ αποτελεί μείζονα ανησυχία, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση των πράσινων πολιτικών που εφαρμόστηκαν υπό την τρέχουσα κυβέρνηση.

Αυτό το «αντι-πράσινο» συναίσθημα έχει απτές επιπτώσεις στις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια. Ο ευρωπαϊκός δείκτης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημείωσε πτώση μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις οποίες μειώθηκε η υποστήριξη των πράσινων κομμάτων. Οι πωλήσεις ομολόγων στη Γαλλία που προορίζονταν για τη χρηματοδότηση πράσινων πρωτοβουλιών καθυστέρησαν λόγω της ισχυρής παρουσίας ενός ακροδεξιού κόμματος που τάσσεται κατά των περιβαλλοντικών κανονισμών. Στις ΗΠΑ, οι σημαντικές εκροές έχουν πλήξει τα χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια με επίκεντρο τον δείκτη ESG, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ακόμη και εναντίον μεγάλων ETF καθαρής ενέργειας. Οι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων μειώνουν επίσης την έκθεσή τους σε εταιρείες καθαρής ενέργειας, ιδίως σε μετοχές ηλεκτρικών οχημάτων, εν αναμονή πιθανών αλλαγών πολιτικής.

Οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές λιγότερο ευαίσθητες στους πολιτικούς ανέμους που στροβιλίζονται γύρω από τις πράσινες πολιτικές. Οι μετοχές κοινής ωφέλειας, οι οποίες έχουν επωφεληθεί από τις πρόσφατες πράσινες πρωτοβουλίες, θεωρούνται ως μια πιθανή εναλλακτική λύση στις ΗΠΑ. Οι φορείς εκμετάλλευσης κέντρων δεδομένων θεωρούνται ως μια άλλη επιλογή στην Ευρώπη, καθώς επηρεάζονται λιγότερο από τις συζητήσεις σχετικά με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Η άνοδος του «αντι-πράσινου» αισθήματος αποτελεί πρόκληση, αλλά η πλήρης αντιστροφή των πράσινων πολιτικών είναι απίθανη. Ωστόσο, το ενδεχόμενο επιβραδυνόμενης προόδου ή ανατροπών αναγκάζει τους επενδυτές να υιοθετήσουν μια στάση αναμονής. Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, ιδίως όσον αφορά τη Συμφωνία του Παρισιού και τα πράσινα φορολογικά κίνητρα, αποτελεί σημαντικό σημείο εστίασης για τον τομέα της καθαρής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη