Οι νέοι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επενδύσεις ESG προκαλούν αναταραχή στην αγορά, με τη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ να βρίσκεται ενδεχομένως αντιμέτωπη με τις σημαντικότερες αποεπενδύσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Οι κανόνες αυτοί, που θεσπίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), απαιτούν από τα αμοιβαία κεφάλαια ESG να επενδύουν τουλάχιστον το 80% των συμμετοχών τους σε τομείς που πραγματικά ευθυγραμμίζονται με τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς στόχους. Αυτό σημαίνει τον αποκλεισμό ορισμένων περιουσιακών στοιχείων, όπως αυτά των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η ανάλυση της Morningstar δείχνει ότι η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ θα πληγεί περισσότερο από αυτές τις εκποιήσεις, λόγω των μεγάλων επενδύσεων σε αμερικανικές μετοχές από πολλά αμοιβαία κεφάλαια ESG. Για να συμμορφωθούν, οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων έχουν δύο βασικές επιλογές: να προσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκιά τους ώστε να πληρούν το όριο του 80% των επενδύσεων ESG ή να αφαιρέσουν τους όρους ESG από τα ονόματα των αμοιβαίων κεφαλαίων και να επιλέξουν λιγότερο αυστηρές ετικέτες για να αποφύγουν τις αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο.

Τομείς όπως η ενέργεια, η βιομηχανία και τα βασικά υλικά είναι πιθανότερο να επηρεαστούν από τις αποεπενδύσεις, καθώς συχνά δεν ευθυγραμμίζονται με τους στόχους ESG. Εταιρείες όπως η Exxon Mobil και η Chevron συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αποεπένδυση από τα ταμεία ESG με έδρα την ΕΕ.

Οι ρυθμιστικές αρχές ελπίζουν ότι αυτοί οι νέοι κανόνες θα συμβάλουν στη μείωση του greenwashing, μιας πρακτικής κατά την οποία τα ταμεία προβάλλουν παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τα διαπιστευτήριά τους ESG. Ωστόσο, παραμένουν ορισμένες αβεβαιότητες, όπως το πόσο ευρέως οι ρυθμιστικές αρχές θα ερμηνεύσουν τις νέες απαιτήσεις ονομασίας για τα κεφάλαια ESG.

Οι ενέργειες της ΕΕ αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης παγκόσμιας τάσης προς αυστηρότερους κανονισμούς ESG, οι οποίοι πιθανότατα θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο διαχείρισης των αμοιβαίων κεφαλαίων ESG και στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες προσεγγίζουν τα ζητήματα ESG.

Διαβάστε ακόμη