Μονόδρομος αποτελεί η πράσινη μετάβαση στην Ελλάδα, η οποία σήμερα «τρέχει» να καλύψει ένα κενό σχεδόν δέκα χρόνων που υπάρχει σε σύγχρονα κτίρια. Ήδη, τα κριτήρια ESG εξάλλου παίζουν πρωτεύοντα ρόλο για τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να τα υιοθετήσουν. Μάλιστα, για τις ελληνικές εταιρείες ακινήτων η ανάπτυξη πράσινων κτιρίων αποτελεί βασική προτεραιότητα, την ώρα που όλο και αυξάνεται η ζήτηση των χρηστών για αυτά και μειώνεται το ενδιαφέρον τους για το παλαιωμένο απόθεμα.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στο energygame.gr ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Διευθυντής Χαρτοφυλακίου και Περιουσίας της Trastor, σήμερα οι επενδύσεις σε πράσινα κτίρια θεωρούνται μονόδρομος στην ελληνική αγορά ακινήτων, με ένα σημαντικό αριθμό κτιρίων να έχουν αποκτήσει πράσινες πιστοποιήσεις όπως αυτή του LEED και του BREEAM. Η Ελληνική αγορά ακινήτων ωστόσο για να μπει στο δρόμο της πράσινης μετάβασης, όπως τονίζει ο ίδιος, έχει συναντήσει αρκετά εμπόδια τα οποία καλείται σήμερα να ξεπεράσει.

Συγκεκριμένα, στην χώρα υπήρχε μία μειωμένη κατασκευαστική δραστηριότητα, που είχε ως αποτέλεσμα για σχεδόν 20 χρόνια να μην κατασκευάζονται νέα κτίρια και τα πιο μοντέρνα να θεωρούνται όσα αναγέρθηκαν το 2004. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο ίδιος: «Αυτό οδήγησε στο να δημιουργηθεί στην αγορά κάτι οξύμωρο, καθώς αυτή την στιγμή υπάρχουν πολλά παλιά και καθόλου πράσινα ακίνητα. Την ώρα που η ζήτηση από τους χρήστες για νέα πράσινα γραφεία και logistics είναι πολύ μεγάλη αλλά το απόθεμα εξαιρετικά μικρό. Με αποτέλεσμα σήμερα η αγορά να πιέζεται στο να βρει νέα κτίρια, καθώς τα κτίρια εικοσαετίας όσο καλοφτιαγμένα και να ήταν τότε, πέρα από την φυσιολογική φθορά που έχουν υποστεί, έχουν μείνει πίσω τεχνολογικά, χρησιμοποιώντας υλικά τα οποία είναι αρκετά επιβαρυντικά για το περιβάλλον ».

Σήμερα, λοιπόν σταδιακά δημιουργείται μια μεγάλη ψαλίδα στις τιμές μεταξύ των πράσινων κτιρίων που πλέον ζητούν να μισθώνουν οι πολυεθνικές, καθώς είναι διατεθειμένες να πληρώνουν ενοίκια και πάνω από 30 ευρώ το τ.μ. και των παλιότερων κτιρίων που οι μισθωτές δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ακριβά. Ωστόσο, υπάρχει και μια ενδιάμεση κατηγορία που αφορά κτίρια εικοσαετίας που μπορεί να είναι μοντέρνα αλλά όχι τόσο πράσινα, τα οποία θα ανεβάσουν όμως τις τιμές τους.

Ο ίδιος μάλιστα εξηγεί τα οφέλη των πράσινων γραφείων, τονίζοντας ότι πρώτον κατασκευάζοντας ένα τέτοιου είδους ακίνητο είναι πολύ πιο εύκολο να βρεθεί ένας καλός και μεγάλος μισθωτής. Δεύτερον, τα ενοίκια είναι πολύ υψηλότερα, γεγονός που μπορεί να φέρει σημαντικά έσοδα στην εταιρεία και ταυτόχρονα να ανέβει η απόδοση άρα και η αξία του ακινήτου. Τρίτον, οι εταιρείες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πράσινα δάνεια, πράσινα ομόλογα, τα οποία υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν την πράσινη ανάπτυξη.

Για την Trastor που έχει σήμερα Χαρτοφυλάκιο της τάξεως των 520 εκατ. ευρώ, ο κ. Θεοδωρόπουλος τονίζει το εξής: «Οι αρχές με τα μέσα του 2025 θα βρουν το Χαρτοφυλάκιο ακινήτων μας κατά 20% περίπου «πράσινο», όπως επίσης στα τέλη του 2025 με αρχές 2026, το ποσοστό αυτό ενδέχεται να φθάσει περί το 30%».

Διαβάστε ακόμη