Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν αυστηρότερους κανόνες σχετικά με τον τρόπο που μπορούν να χαρακτηρίζουν τα επενδυτικά τους προϊόντα ως “ESG” ή να χρησιμοποιούν παρόμοιους όρους. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) έχει θέσει νέες κατευθυντήριες γραμμές που απαιτούν από τα κεφάλαια να διαθέτουν τουλάχιστον το 80% των περιουσιακών τους στοιχείων σε τομείς που ευθυγραμμίζονται με περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) στόχους, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιούν τέτοιο χαρακτηρισμό.

Αυτή η κίνηση οφείλεται σε ανησυχίες για το “greenwashing”, όπου τα επενδυτικά προϊόντα μπορεί να υπερβάλλουν τη δέσμευσή τους στις αρχές ESG. Τα ονόματα των κεφαλαίων είναι συχνά η πρώτη εντύπωση για τους επενδυτές και η ESMA τονίζει τη σημασία της σαφούς και ακριβούς σήμανσης για να διασφαλιστούν ενημερωμένες επενδυτικές αποφάσεις.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την προώθηση της διαφάνειας και την καταπολέμηση των παραπλανητικών ισχυρισμών στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των επενδύσεων ESG. Το 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση εφάρμοσε τον Κανονισμό Αποκάλυψης Αειφόρου Χρηματοδότησης (SFDR), ένα κανονιστικό πλαίσιο για τις επενδύσεις ESG. Αυτός ο κανονισμός επιβλέπει ένα εντυπωσιακό ποσό 13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία, με εκτιμήσεις που δείχνουν ότι περίπου το 60% αυτών των περιουσιακών στοιχείων συνδέονται σήμερα με κάποιον τρόπο με τα ESG.

Αρχικά, η ESMA πρότεινε μια διπλή απαίτηση για τα κεφάλαια που χρησιμοποιούν όρους σχετικούς με τη βιωσιμότητα στα ονόματά τους. Θα έπρεπε να επενδύσουν όχι μόνο 80% σε τομείς που σχετίζονται με τα ESG, αλλά και να κατέχουν τουλάχιστον 50% σε περιουσιακά στοιχεία που χαρακτηρίζονται ως “βιώσιμα” σύμφωνα με τους ορισμούς του SFDR. Ωστόσο, τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με την υποκειμενικότητα των κριτηρίων βιωσιμότητας του SFDR, καθιστώντας ενδεχομένως το όριο του 50% άνευ σημασίας. Ως αποτέλεσμα, η ESMA επέλεξε μια πιο απλή προσέγγιση, εστιάζοντας στην απαίτηση επένδυσης 80% και στη δέσμευση για “σημαντικές” επενδύσεις σε βιώσιμους τομείς για κεφάλαια που χρησιμοποιούν ορολογία σχετική με τη βιωσιμότητα.

Ο ίδιος ο κανονισμός SFDR βρίσκεται επίσης υπό αναθεώρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με πιθανότητα σημαντικών αλλαγών βάσει των δημόσιων σχολίων.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της ESMA θα δημοσιευθούν στον ιστότοπό της σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση, αυτοί οι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ για όλα τα κεφάλαια. Τα υπάρχοντα κεφάλαια θα έχουν προθεσμία χάριτος έξι μηνών για να συμμορφωθούν, ενώ τα νέα κεφάλαια πρέπει να τηρήσουν τους κανονισμούς άμεσα. Οι αρχές των κρατών μελών της ΕΕ είναι υπεύθυνες για την ενσωμάτωση αυτών των κατευθυντήριων γραμμών στις πρακτικές εποπτείας της αγοράς τους ή για την παροχή αιτιολόγησης για μη συμμόρφωση.

Αυτοί οι νέοι κανονισμοί αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τη διασφάλιση της διαφάνειας και την καταπολέμηση του greenwashing στον τομέα των επενδύσεων ESG της Ευρώπης. Με την απαίτηση ουσιαστικής εστίασης σε επενδύσεις ESG για τα κεφάλαια που χρησιμοποιούν τέτοιες ετικέτες, η ESMA αποσκοπεί στο να ενδυναμώσει τους επενδυτές με πιο σαφείς πληροφορίες για να λάβουν ενημερωμένες αποφάσεις που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες τους.

Διαβάστε ακόμη