Σε μια εποχή που οι τουριστικές επενδύσεις τόσα στα νησιά όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελούν το επίκεντρο της αγορά ακινήτων, η υιοθέτηση κριτηρίων ESG και η στροφή σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο τουρισμού φαίνεται ότι είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ήδη έχει αρχίσει να κινείται η Πολιτεία, προχωρώντας στην υλοποίηση μιας σειράς πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και οι ίδιοι οι επενδυτές του χώρου που στρέφονται στα πράσινα έργα.
Οι αρχές του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης καθίστανται σήμερα απαραίτητες προϋποθέσεις για κάθε επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα του τουριστικού κλάδου, καθώς το ίδιο το κοινό, ακόμη και κατά τη διάρκεια των διακοπών του, τις επιζητεί. Συγκεκριμένοι, σήμερα οι περισσότεροι από τους μισούς ταξιδιώτες παγκοσμίως ταξιδεύουν πλέον με οικολογική νοοτροπία και αναζητούν επιβεβαίωση ότι εφαρμόζονται βιώσιμες πρακτικές. Επίσης, περισσότεροι από τα δύο τρίτα των ταξιδιωτών αναμένουν ότι η βιομηχανία του τουρισμού και της φιλοξενίας θα προσφέρει περισσότερες βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές.
Αυτές οι νέες συνθήκες έχουν ως αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στους ενδιαφερόμενους φορείς του τουρισμού και της φιλοξενίας, έτσι ώστε να ακολουθούν και να προσαρμόζουν συνεχώς τις δραστηριότητές τους στα κριτήρια ESG. Γι’ αυτό το λόγο, προσπαθούν να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα και να στραφούν σε ΑΠΕ . Παρατηρείται η ένταξη προγραμμάτων εξοικονόμησης νερού σε ξενοδοχεία και άλλους χώρους φιλοξενίας εφαρμόζοντας προγράμματα επαναχρησιμοποίησης πετσετών. «Κλειδί» επίσης αποτελεί η προστασία της βιοποικιλότητας στους τουριστικούς προορισμούς, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς τους. Η αφαίρεση επίσης των προϊόντων περιποίησης μίας χρήσης, όπως για παράδειγμα σαμπουάν και αφρόλουτρα, πράγμα που βοηθά πολλές αλυσίδες ξενοδοχείων να εξαλείφουν εκατομμύρια φιάλες κάθε χρόνο.
Η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG ακόμη σημαίνει την επένδυση σε εκπαιδευτικά σεμινάρια επιχειρηματικής ηθικής και κατά της διαφθοράς. Την εδραίωση ισότητας των φύλων όσον αφορά τις αμοιβές και τα εργασιακά δικαιώματα του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας. Αλλά και η δημιουργία προγραμμάτων στήριξης νέων που είναι αποσυνδεδεμένοι από την οικονομία είτε επειδή δεν εργάζονται είτε επειδή δεν πηγαίνουν σχολείο.
Σ’ αυτήν την κατεύθυνση και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη προ ημερών δήλωσε την πρόθεση της η Ελλάδα να προχωρήσει πέρα από το ξεπερασμένο μοντέλο τουρισμού, το οποίο δίνει προτεραιότητα στην ποσότητα έναντι της ποιότητας και να εστιάσει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και στην ανθεκτικότητα των προορισμών, θεσπίζοντας κανόνες περιβαλλοντικής προστασίας.
Ειδικότερα αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες και στον σχεδιασμό του υπουργείου για την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού, επεσήμανε:
- Την πρωτοβουλία της χώρας μας για τη σύσταση του Παρατηρητηρίου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο, με αντικείμενο τη μέτρηση και παρακολούθηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού.
- Τη σύσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού με αρμοδιότητα τη διατύπωση εισηγήσεων για τον σχεδιασμό μιας ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στις επιμέρους περιφέρειες.
- Τους Πρότυπους Τουριστικούς Προορισμούς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που θα αφορά προορισμούς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δυνατότητες.
Πρόσθεσε επίσης ότι μέσω δράσεων χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προωθούνται έργα για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και την αναβάθμιση υποδομών προσβασιμότητας, με γνώμονα και την προστασία του περιβάλλοντος.