Σημαντικές δυσλειτουργίες καταγράφονται στην Ισπανία, καθώς μαζική διακοπή ρεύματος έχει προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα τόσο στην ηλεκτροδότηση όσο και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Red Eléctrica, η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αναμένεται να απαιτήσει αρκετές ώρες, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για διάστημα από έξι έως δέκα ώρες, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. Οι πρώτες εκτιμήσεις και τα σενάρια για το μπλακάουτ έχουν αρχίσει να σχηματίζονται με τον πορτογαλικό διαχειριστή του δικτύου REN να κάνει λόγο για βλάβη η οποία σχετίζεται με ένα «σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο» στο ισπανικό δίκτυο.

Η αιτία του εκτεταμένου μπλακάουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, ωστόσο η πορτογαλική διαχειρίστρια εταιρεία του ηλεκτρικού δικτύου REN ανακοίνωσε ότι η διακοπή ρεύματος που έπληξε την Πορτογαλία προκλήθηκε από βλάβη στο ισπανικό ηλεκτρικό δίκτυο, η οποία σχετίζεται με ένα «σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της REN, οι ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές που σημειώθηκαν στην Ισπανία προκάλεσαν «ανώμαλες ταλαντώσεις» σε γραμμές πολύ υψηλής τάσης. Το φαινόμενο αυτό, γνωστό ως «επαγόμενη ατμοσφαιρική διαταραχή», οδήγησε σε αποτυχίες συγχρονισμού μεταξύ των ηλεκτρικών συστημάτων, προκαλώντας αλυσιδωτές διαταραχές στο διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό δίκτυο. Η REN υπογραμμίζει ότι, παρά την πλήρη κινητοποίηση των διαθέσιμων πόρων, παραμένει προς το παρόν αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος.

Στο μεταξύ, οι ισπανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι το εκτεταμένο μπλακάουτ στη χώρα οφείλεται σε φαινόμενο «ταλάντωσης». Όπως εξηγούν, η ταλάντωση αφορά απότομες και γρήγορες μεταβολές στη συχνότητα του ηλεκτρικού δικτύου, το οποίο πρέπει να διατηρείται σταθερό γύρω στα 50 Hz για να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του. Τέτοιου είδους διαταραχές μπορούν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση γραμμών μεταφοράς και, τελικά, σε γενικευμένες διακοπές ρεύματος.

«Η ταλάντωση προκαλεί την αποσύνδεση μιας γραμμής μεταφοράς, γεγονός που μπορεί να υπερφορτώσει άλλες γραμμές και να οδηγήσει σε αλυσιδωτή κατάρρευση του συστήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρτιόμς Ομπούσεβς, ανώτερος ερευνητής στη Σχολή Μηχανικής του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών ZHAW της Ελβετίας. Παρά τη διαπίστωση της ταλάντωσης ως άμεσης αιτίας, παραμένει άγνωστο τι την προκάλεσε αρχικά.

Κόστα: Καμία ένδειξη για κυβερνοεπίθεση

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, σημείωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις» πως το περιστατικό οφείλεται σε κυβερνοεπίθεση. «Οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων και στις δύο χώρες εργάζονται εντατικά για την ανεύρεση της αιτίας και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης», τόνισε, προσθέτοντας πως βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Η πορτογαλική διαχειρίστρια εταιρεία του ηλεκτρικού δικτύου REN ανακοίνωσε ότι το μπλακ άουτ που επηρέασε την Πορτογαλία οφείλεται σε βλάβη στο ισπανικό ηλεκτρικό δίκτυο, η οποία σχετίζεται με ένα «σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο». Σύμφωνα με τη REN, λόγω ακραίων θερμοκρασιακών μεταβολών στην Ισπανία σημειώθηκαν «ανώμαλες ταλαντώσεις» σε γραμμές πολύ υψηλής τάσης. Το φαινόμενο αυτό, γνωστό ως «επαγόμενη ατμοσφαιρική διαταραχή», προκάλεσε ταλαντώσεις που με τη σειρά τους οδήγησαν σε αποτυχίες συγχρονισμού μεταξύ των συστημάτων.

Η REN ανέφερε ότι οι αποτυχίες αυτές προκάλεσαν διαδοχικές διαταραχές στο διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό δίκτυο. Λόγω της πολυπλοκότητας του προβλήματος, η πλήρης αποκατάσταση του δικτύου ενδέχεται να χρειαστεί έως και μία εβδομάδα.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Μπλακάουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία © EPA/MARISCAL




1.679 περιστατικά διαχειρίστηκε το 112 στη Μαδρίτη λόγω του μπλακ άουτ

Μέχρι τις 16:30 τοπική ώρα, η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης 112 στη Μαδρίτη είχε διαχειριστεί 1.679 περιστατικά που σχετίζονται με το εκτεταμένο μπλακ άουτ. Οι πυροσβέστες της περιφερειακής υπηρεσίας, που καλύπτουν σχεδόν όλους τους δήμους εκτός της πρωτεύουσας, πραγματοποίησαν 210 εξόδους, κυρίως για διασώσεις ατόμων παγιδευμένων σε ανελκυστήρες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πυρηνικές μονάδες της Ισπανίας

Οι φορείς εκμετάλλευσης των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της Ισπανίας ενημέρωσαν το Συμβούλιο Πυρηνικής Ασφάλειας (CSN) για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης -σύμφωνα με τα Εσωτερικά Σχέδια Eκτακτης Ανάγκης (PEI)- λόγω διακοπής της εξωτερικής παροχής ενέργειας.

Αντιμέτωποι με αυτήν την απρόβλεπτη κατάσταση (διακοπή εξωτερικής παροχής ενέργειας σε ολόκληρο το πυρηνικό πάρκο), οι αντιδραστήρες στους σταθμούς που λειτουργούσαν (Almaraz II, Ascó I και II, Vandellós II) έκλεισαν αυτόματα -σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους- και οι γεννήτριες ντίζελ ασφαλείας τους τέθηκαν σε λειτουργία και διατηρούν τους σταθμούς σε ασφαλή κατάσταση. Ομοίως, οι γεννήτριες ντίζελ στους σταθμούς Almaraz I, Cofrentes και Trillo (υπό κατάσταση προ-κλεισίματος) τέθηκαν σε λειτουργία όπως σχεδιάστηκε και είναι ασφαλείς.

Δεν προσδιόρισε πότε θα επανέλθει πλήρως το ρεύμα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ

Όπως αναφέρει το Bloomberg, κυκλοφορούν τώρα μερικοί τίτλοι ειδήσεων σχετικά με την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε περιοχές της Ισπανίας. Ο διαχειριστής του δικτύου ανακοίνωσε στην πλατφόρμα X ότι η παροχή ρεύματος έχει αποκατασταθεί σε τμήματα της Καταλονίας, της Αραγωνίας, της Χώρας των Βάσκων, της Γαλικίας, των Αστουριών, της Ναβάρας, της Καστίλλης και Λεόν, της Εξτρεμαδούρας και της Ανδαλουσίας.

Ομιλία αναφορικά με το μπλακάουτ έδωσε και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος δεν έδωσε καμία εξήγηση για τη διακοπή ρεύματος ούτε προσδιόρισε πότε θα αποκατασταθεί πλήρως η παροχή. Ωστόσο, δήλωσε πως η Ισπανία έχει επανενεργοποιήσει τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και τα εργοστάσια συνδυασμένου κύκλου, τα ισπανικά λιμάνια λειτουργούν χωρίς προβλήματα, ενώ η εναέρια κυκλοφορία στη χώρα έχει μειωθεί κατά 20%.

Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο κάλεσε σε υπομονή, καθώς οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εργάζονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη χώρα μέσα στις επόμενες ώρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων Público και Diário de Notícias. Ο Μοντενέγκρο δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η διακοπή προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση, αν και τόνισε ότι είναι ακόμα νωρίς για να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Παράλληλα, ανέφερε ότι η βλάβη στο δίκτυο «δεν προήλθε από την Πορτογαλία», αλλά ότι η χώρα επηρεάστηκε ως συνέπεια προβλήματος που ξεκίνησε στην Ισπανία. Η πορτογαλική εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας REN ανακοίνωσε ότι αποκαταστάθηκε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Castelo de Bode και στη θερμοηλεκτρική μονάδα Tapada do Outeiro.

Στήριξη από Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε νωρίτερα μέσω ανάρτησής της ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ σχετικά με το μπλακάουτ που επηρεάζει την Ιβηρική Χερσόνησο. Η φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η Επιτροπή συνδράμει στην παρακολούθηση της κατάστασης σε συνεργασία με τις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές και με την Ομάδα Συντονισμού Ηλεκτρικής Ενέργειας. «Θα συντονίσουμε τις προσπάθειες και θα μοιραστούμε πληροφορίες για να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση του συστήματος ηλεκτροδότησης – συμφωνήσαμε να παραμείνουμε σε στενή επαφή», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη