Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,2 ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (23/4) στη θαλάσσια περιοχή της Θάλασσας του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας ανησυχία στην Τουρκία. Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί δόνηση μικρότερης έντασης.

Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 12 χλμ. Σημειώνεται ότι Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ) ανέβασε στα 6,2 Ρίχτερ το μέγεθος του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη. Όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Έντρομοι κάτοικοι και επισκέπτες βγήκαν από σπίτια και ξενοδοχεία. Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς. Ακολουθεί ο χάρτης του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Κέντρου (EMSC) με το επίκεντρο του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Η αναστάτωση στην Κωνσταντινούπολη είναι μεγάλη, καθώς ο σεισμός που σημειώθηκε νωρίτερα ήταν πολύ δυνατός. Όπως δήλωσαν κάτοικοι σε τουρκικές εφημερίδες, το «κούνημα ήταν έντονο». Υπενθυμίζεται ότι εδώ και αρκετούς μήνες Τούρκοι σεισμολόγοι προειδοποιούν για συσσωρεμένη ενέργεια σε τουλάχιστον δύο επικίνδυνα ρήγματα γύρω από την Κωνσταντινούπολη, υπογραμμίζοντας ότι αναμένεται μεγάλος ισχυρός προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την εκτίμηση αυτή έχουν εκφράσει και Έλληνες σεισμολόγοι. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ευθύμιου Λέκκα έναν χρόνο νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2024. «Πρέπει να γίνει μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη. Λέω “πρέπει” γιατί είναι το τελευταίο κομμάτι του ρήγματος. Το ρήγμα της Ανατολίας αποτελείται από 13 κομμάτια, 13 τμήματα. Τα 12 τμήματα έχουν σπάσει. Το τελευταίο τμήμα που έχει σπάσει, έχει δώσει δηλαδή μεγάλο σεισμό, ήταν το 1999 στη Νικομήδεια. Το τελευταίο ρήγμα τώρα που δεν έχει σπάσει, από το 1911 μέχρι τώρα, είναι το ρήγμα που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, στον υποθαλάσσιο χώρο. Είχαν υπολογίσει οι διεθνείς επιστημονικές ομάδες ότι έπρεπε να είχε σπάσει μέχρι το 2020. Όσο καθυστερεί συσσωρεύονται εντάσεις και μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός».

Διαβάστε ακόμη