Το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο «ανακηρύσσεται από την Ελληνική Δημοκρατία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, των Ιονίων Νήσων και μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου» δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, λίγες ώρες μετά την επίσημη παρουσίαση του ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Πρόκειται ουσιαστικά για την ενσωμάτωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας που είχε υπογραφεί στις 9 Ιουνίου 2020 και είχε τεθεί σε ισχύ το Νοέμβριο του 2021.

Όπως σημειώνεται συγκεκριμένα στο Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 33, «ανακηρύσσεται από την Ελληνική Δημοκρατία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, των Ιονίων Νήσων και μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», με βάση τις σχετικές διατάξεις της ελληνοϊταλικής συμφωνίας του 2020 και της Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση, και ως προς τις λοιπές ακτές της, των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας της 10ης Δεκεμβρίου 1982».

Η Συμφωνία των δύο πλευρών βασίστηκε στη Σύμβαση των Ηνωμένων για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, και ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις ελληνικές θέσεις για το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Όσον αφορά στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, υπενθυμίζεται πως ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτη απαντώντας στο Κοινοβούλιο σε ερώτηση βουλευτή της Νίκης, στις αρχές του Φεβρουαρίου είχε δηλώσει ότι «η Ελλάδα θα μεριμνήσει, έτσι ώστε ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός να κατατεθεί προσηκόντως, να υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα και να αποτυπώνει τα πραγματικά δίκαια της χώρας», σημειώνοντας πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονίζουμε ότι η θάλασσα μας είναι ο πλούτος και η δύναμή μας».

Ήδη τότε τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος ήταν στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση ενός σύνθετου έργου, την κατάρτιση των θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων ώστε η χώρα μας να αποκτήσει για πρώτη φορά πλήρη θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

Διαβάστε ακόμη