«Τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα» χαρακτήρισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου το ενδιαφέρον της Chevron για τις θαλάσσιες παραχωρήσεις νοτίως της Κρήτης, μιλώντας για την έναρξη μιας διαδικασίας που επαναφέρει δυναμικά την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αύριο αναμένεται η υπογραφή της δεύτερης υπουργικής απόφασης, η οποία –σε συνδυασμό με την πρώτη που υπεγράφη ήδη την περασμένη Παρασκευή– ανοίγει τον δρόμο για τη δημοσίευση του διεθνούς διαγωνισμού στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έως τα τέλη Απριλίου.
Ο κ. Παπασταύρου, μιλώντας από το βήμα του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας: μέχρι τον Αύγουστο αναμένεται η ανάδειξη του σχήματος που θα αναλάβει την παραχώρηση και πριν το τέλος του 2025, η συμφωνία θα έχει έρθει προς κύρωση στη Βουλή.
«Πρόκειται για έκφραση ενδιαφέροντος, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας με επαγγελματισμό και ταχύτητα», δήλωσε με σαφήνεια ο Υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις σε ένα project που κρίνεται κρίσιμο όχι μόνο για την ενεργειακή στρατηγική της χώρας, αλλά και για τον γεωπολιτικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρουσία διεθνών ενεργειακών κολοσσών όπως η Chevron και η ExxonMobil δεν είναι μόνο οικονομικού χαρακτήρα αλλά εμπεριέχει και βαρύνουσα γεωπολιτική σημασία. «Αυτό είναι μια σημαντική αλλαγή λόγω της γεωπολιτικής διάστασης. Η Chevron και η ExxonMobil είναι πολύ δραστήριες αυτή την περίοδο στη Μεσόγειο», επισήμανε, υπογραμμίζοντας πως εταιρείες αυτού του βεληνεκούς δεν κινούνται αν δεν έχουν κάνει τη γεωλογική και γεωπολιτική τους προετοιμασία.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση των τεσσάρων CEOs μεγάλων ενεργειακών ομίλων στον Λευκό Οίκο, στις 17 και 18 Μαρτίου, λέγοντας ότι η προσωπική ενθάρρυνση του προέδρου Τραμπ προς τις εταιρείες να αναζητήσουν επενδυτικές ευκαιρίες διεθνώς επιβεβαιώνει τη στρατηγική εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της ιδιωτικής τους παρουσίας. «Η αμερικανική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στην περιοχή μέσα από τη δράση των εταιρειών αυτών και αυτό είναι εξαιρετικά θετικό νέο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Παπασταύρου στο γεγονός ότι οι περιοχές ενδιαφέροντος νοτίως της Κρήτης δεν σχετίζονται με τις τουρκικές αμφισβητήσεις, ξεκαθαρίζοντας πως η δραστηριότητα αφορά αποκλειστικά ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, βάσει του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. «Η περιοχή βρίσκεται στη μέση γραμμή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης και δεν έχει καμία σχέση με τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις. Δεν υπάρχει επομένως καμία βάση για τουρκική αντίδραση», ξεκαθάρισε.
Η παρέμβασή του, ωστόσο, δεν περιορίστηκε μόνο στους υδρογονάνθρακες. Ο Υπουργός επεδίωξε να πλαισιώσει το ζήτημα μέσα στο ευρύτερο αφήγημα της σταθερότητας και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα πλούσια σε φυσικούς πόρους και με στρατηγική γεωγραφική θέση. Αυτά είναι τα σταθερά στοιχεία που μας επιτρέπουν να γίνουμε εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας και πυλώνας σταθερότητας», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία με χώρες όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος και το Ισραήλ, για τη δημιουργία ενός ευρύτερου πλέγματος ενεργειακής σύγκλισης στην περιοχή.
Παπασταύρου: «H ηλεκτρική διασύνδεση GSI θα βάλει τέλος στην απομόνωση της Κύπρου»
Στην εξίσωση της συζήτησης τέθηκε και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε πως πρόκειται για έργο «υψίστης ευρωπαϊκής και περιφερειακής σημασίας», τονίζοντας πως η υλοποίησή της όχι μόνο θα τερματίσει την απομόνωση της Μεγαλονήσου, αλλά και θα ενισχύσει τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς. πρόκειται για ένα κρίσιμο έργο. Θα δώσει τέλος στην απομόνωση της Κύπρου. Και ταυτόχρονα, η Ελλάδα θα πάψει να είναι η τελευταία στον ενεργειακό διάδρομο. Θα ενισχύσει τον ρόλο μας», δήλωσε από το βήμα του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, υπογραμμίζοντας ότι το έργο αυτό έχει σύνθετη δομή και απαιτεί θεσμική διαχείριση σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Απέφυγε, ωστόσο, να προσδιορίσει χρονικά την έκδοση της NAVTEX, εξηγώντας πως οι τεχνικές και διπλωματικές ιδιαιτερότητες του έργου δεν επιτρέπουν δημόσια συζήτηση. «Δεν θα απαντήσω στο πότε θα εκδοθεί. Αυτό το έργο απαιτεί πολύ προσεκτικό σχεδιασμό και θεσμική αντιμετώπιση. Μιλάμε για την εσωτερική αγορά ενέργειας της Ευρώπης και για την Κύπρο, που αντιμετωπίζει συνεχώς διπλάσιες τιμές ενέργειας σε σχέση με άλλες χώρες. Επίσης, ανοίγει την προοπτική διασύνδεσης και με το Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η γεωπολιτική διάσταση ήταν και εδώ παρούσα, με τον Υπουργό να αποφεύγει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για ενδεχόμενη αντίδραση της Άγκυρας, η οποία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την πρόοδο του έργου. «Δεν επιτρέπεται δημόσια συζήτηση για το έργο, διότι δημιουργεί ένα είδος εντυπωσιοθηρίας που στο τέλος λειτουργεί εις βάρος του. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο κοινού ενδιαφέροντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με προϋπολογισμό άνω των 600 εκατ. ευρώ. Ο τρόπος που θα προχωρήσει πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός», ξεκαθάρισε.
Σε ερώτηση αν διατηρεί αισιοδοξία για την έκβαση του εγχειρήματος, ο κ. Παπασταύρου απάντησε: «Είμαι πάντα αισιόδοξος, ναι». Με φόντο τις ασύμμετρες απειλές και τις γεωπολιτικές τριβές στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα επενδύει σε ένα έργο που –όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του Υπουργού– δεν είναι απλώς τεχνικό, αλλά βαθιά πολιτικό. Και η διαχείρισή του απαιτεί διπλωματία, χωρίς δηλώσεις που να μπορούν να εργαλειοποιηθούν ή να προκαλέσουν τετελεσμένα, πριν την ώρα τους.
Νέα μέτρα για τη μείωση των τιμών ενέργειας
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση του κόστους ενέργειας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, με στόχο –όπως είπε– την «ενεργειακή ασπίδα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
«Όσα συζητήσαμε προηγουμένως συνδέονται με αυτό το ζήτημα. Οι κινήσεις που κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την task force για τη μείωση των χονδρεμπορικών τιμών και τις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις, έχουν ακριβώς αυτόν τον στόχο», δήλωσε, εξηγώντας πως η πολιτική του Υπουργείου κινείται σε δύο παράλληλους άξονες: ευρωπαϊκή πίεση για θεσμικές λύσεις και εσωτερικές παρεμβάσεις σε τεχνικές και μη τεχνικές αδυναμίες της αγοράς.
Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα των απωλειών και των τεχνικών στρεβλώσεων που επιβαρύνουν το κόστος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει μια μοναδική λύση αλλά ένας συνδυασμός παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων και η αντιμετώπιση της ενεργειακής κλοπής, που –όπως είπε– «παραμένει σημαντικό φαινόμενο στην Ελλάδα».
«Η διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο θα ανακουφίσει σημαντικά το οικονομικό βάρος, ειδικά για τους καταναλωτές των νησιών», σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως κατά τη διάρκεια του χειμώνα η κυβέρνηση στήριξε ευάλωτα νοικοκυριά και τώρα επεξεργάζεται αντίστοιχα σχήματα στήριξης για τις επιχειρήσεις, ιδίως για το διάστημα Δεκεμβρίου – Μαρτίου, όπου διαπιστώθηκαν σοβαρές επιβαρύνσεις στο ενεργειακό κόστος.
Αν και απέφυγε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες, προανήγγειλε άμεσες εξελίξεις για το ενεργειακό κόστος: «Θα έχετε τις σχετικές ανακοινώσεις τις αμέσως επόμενες εβδομάδες», κατέληξε.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ:
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου συμμετείχε σήμερα στο Delphi Economic Forum X, σε πάνελ με τίτλο “Addressing Energy Regional Challenges”, μαζί με τον Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, κ. Zhecho Stankov, και -μέσω τηλεδιάσκεψης- με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, κ. Γιώργο Παπαναστασίου, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Κατερίνας Τσαμούρη.
Ξεκινώντας τη συζήτηση, ο κ. Παπασταύρου επεσήμανε ότι «ο ρόλος της Ελλάδας είναι να αποτελεί δύναμη σταθερότητας, να συνιστά έναν εξαγωγέα ενεργειακής ασφάλειας, αλλά παράλληλα να δημιουργήσει, μέσω της ενέργειας, με τη Βουλγαρία, την Κύπρο, το Ισραήλ και άλλες γειτονικές χώρες, ένα πλαίσιο συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια».
Αναφερόμενος στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση, του ενδιαφέροντος της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων σε δύο ακόμη θαλάσσια οικόπεδα που εκτείνονται στα Νότια της Κρήτης, ο Υπουργός επεσήμανε ότι πρόκειται για μια τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, η οποία όμως σημαίνει παράλληλα ότι ως χώρα «πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας με επαγγελματισμό, ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την εσωτερική διαδικασία πριν από το τέλος του έτους».
Παράλληλα ανέφερε ο Υπουργός, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας ζητήθηκαν συγκεκριμένες δράσεις που θα επέτρεπαν τη δημιουργία μιας πραγματικής εσωτερικής αγοράς στον τομέα της ενέργειας, που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. «Η μη ύπαρξη εσωτερικής αγοράς πλήττει τα ευάλωτα νοικοκυριά και την ανταγωνιστικότητά μας. Χρειαζόμαστε δράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χρειαζόμαστε τώρα».
Αναφερόμενος στις ομάδες εργασίας (task force) της Ε.Ε. για την ενέργεια, η δράση των οποίων έχει στόχο την μείωση της τιμής χονδρικής, ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο για τη διασυνδεσιμότητα με τις γειτονικές μας χώρες έχουν τον ίδιο στόχο, την προσιτή ενέργεια, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική Κυβέρνηση τον χειμώνα που πέρασε στήριξε τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.
Διαβάστε ακόμη