Με τις πρώτες άδειες να τελούν ακόμη υπό διαμόρφωση και την παγκόσμια αγορά να αναζητά νέα σημεία ισορροπίας, η υπεράκτια αιολική ενέργεια διατηρεί τη θέση της ως στρατηγικός στόχος για την Ελλάδα, σε πείσμα των προκλήσεων. Στο 9ο επεισόδιο του podcast «Στην Πρίζα», που επιμελείται ο ΑΔΜΗΕ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Άρης Στεφάτος διέψευσε τις φήμες περί “παγώματος” του εθνικού σχεδιασμού για τα offshore wind: «Αντιλαμβάνομαι ότι ίσως έχει περάσει στον κόσμο ότι υπάρχει ένα πισωγύρισμα. Δεν είμαι σίγουρος ότι συμμερίζομαι την άποψη». Όπως σημείωσε, οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί δεν σχετίζονται με έλλειψη πολιτικής βούλησης ή στρατηγικής αναδίπλωσης, αλλά με την πολυπλοκότητα της ωρίμανσης ενός νέου θεσμικού και επιχειρησιακού πλαισίου.
«Δεν υπάρχουν αντικειμενικά εμπόδια αναφορικά με τον αρχικό σχεδιασμό και το πρόγραμμα ανάπτυξης το οποίο έχουμε προτείνει», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη χωροθέτηση σχετίζονται κυρίως με την αναμονή τελικών εγκρίσεων από το Υπουργείο Εξωτερικών: «Ξέρουμε πολύ καλά ότι έχουμε κινηθεί εντός των περιοχών που μας έχει υποδείξει το Υπουργείο Εξωτερικών. Άρα δεν νομίζω ότι είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα μας βασανίσει για πολύ καιρό ακόμα».
Η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων – ενός από τους τρεις βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της ΕΔΕΥΕΠ – έχει επηρεαστεί αναμφίβολα από το διεθνές οικονομικό κλίμα. «Η διεθνής αγορά έκανε μια κάμψη γιατί οι τιμές ήταν υψηλά», εξήγησε ο Στεφάτος, τονίζοντας όμως ότι πρόκειται για ένα προσωρινό, «λογικότερο πισωγύρισμα περισσότερο οικονομικού χαρακτήρα», και όχι για δομική αδυναμία του κλάδου.
Για την επιτάχυνση της ωρίμανσης των πρώτων έργων, η ΕΔΕΥΕΠ σχεδιάζει ένα μοντέλο συνεργασίας με την αγορά: «Έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον σχεδιασμό για μια πρωτοβουλία για αυτό που λέμε SPV – ένα όχημα ειδικού σκοπού το οποίο θέλουμε να συμπράξουμε με την αγορά για να επισπεύσουμε τη συλλογή δεδομένων. Είναι κρίσιμη η συλλογή δεδομένων γιατί θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε οικονομικά πόσο ανταγωνιστικά είναι αυτά τα έργα και ποιες είναι οι τεχνικές τους και οι περιβαλλοντικές τους αντικειμενικές δυσκολίες».
Με τη διεθνή τεχνογνωσία να είναι απαραίτητη για την υλοποίηση ενός τόσο απαιτητικού εγχειρήματος, ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ επισημαίνει τη σημασία της εξωστρέφειας: «Στον χώρο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στη διεθνή αγορά να φέρει την τεχνογνωσία που έχει για να μας βοηθήσει να κατασκευάσουμε τα έργα. Χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να υποτιμά τους πολύ μεγάλους ενεργειακούς παίχτες της χώρας οι οποίοι είναι έτοιμοι να δραστηριοποιηθούν, να συμπράξουν μαζί τους, να φέρουν και να χτίσουν αυτή την τεχνογνωσία».
Ο ίδιος δεν παραγνωρίζει τις προκλήσεις, αλλά εκτιμά ότι υπάρχει σαφής δυναμική: «Ψάχνουμε να βρούμε ξανά αυτή την ισορροπία με την αγορά και νομίζω κάνουμε και μια πολύ σοβαρή προσπάθεια», ανέφερε. Ο στόχος παραμένει διπλός: να μη χαθεί η επενδυτική δυναμική που είχε καταγραφεί το 2022–2023, αλλά και να διαμορφωθεί ένα σταθερό μοντέλο που θα μπορεί να αντέξει στο χρόνο και στις αυξομειώσεις των τιμών.
Η συζήτηση για το φυσικό αέριο και τους υδρογονάνθρακες, που κυριάρχησε στο μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης, δεν παραγκωνίζει το βάρος του πράσινου πυλώνα. Όπως τονίζει ο Στεφάτος: «Η Ελλάδα έχει κάνει μια τεράστια επιτυχία με τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα. Αυτή η επιτυχία χρειάζεται να εξισορροπηθεί σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου ώστε να μπορέσει επιτέλους και ο Έλληνας καταναλωτής να απολαύσει τα αγαθά και τα πλεονεκτήματα της καθαρής ενέργειας».
Διαβάστε ακόμη