Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής με καλώδιο συνεχούς ρεύματος, αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των ενεργειακών έργων του ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Μέσα σε μόλις τεσσεράμισι χρόνια, ο ΑΔΜΗΕ και η θυγατρική του Ariadne Interconnection, κατάφεραν να φέρουν εις πέρας την κατασκευή ενός πολύ σύνθετου -τεχνικά- project, που αναβαθμίζει το ηλεκτρικό σύστημα της Ελλάδας συνολικά.
Τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά της διασύνδεσης την κατατάσσουν μέσα στα κορυφαία έργα αυτού του είδους στον κόσμο. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στη κορυφή των έργων όσον αφορά τη μεταφορική ικανότητα ισχύος σε νησιωτικό σύστημα (1000MW), μαζί με την διασύνδεση της Σαρδηνίας, ενώ καταλαμβάνει την 3η θέση στις βαθύτερες διασυνδέσεις παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα έργα αυτού του είδους στον κόσμο που χρησιμοποιεί την καινοτόμο τεχνολογία VSC (Voltage Source Converters) για την μετατροπή του εναλλασσόμενου ρεύματος σε συνεχές. Το συνολικό μήκος της διασύνδεσης (θαλάσσια και χερσαία τμήματα) ανέρχεται σε 400 χλμ., με τα υποβρύχια καλώδια να ποντίζονται σε βάθη-ρεκόρ έως τα 1.200 μέτρα.
Η καλωδιακή σύνδεση Κρήτης-Αττικής, προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ, αποτελεί την δεύτερη φάση διασύνδεσης του συστήματος της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα. Η πρώτη, με τεχνολογία εναλλασσόμενου ρεύματος τέθηκε σε λειτουργία το 2021, έχοντας έκτοτε ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού. Με τη νέα διασύνδεση η οποία αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το καλοκαίρι του 2025, η ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης θα περάσει στο παρελθόν και το νησί θα αποκτήσει πρόσβαση σε πιο σταθερή, πιο φθηνή και πιο πράσινη ηλεκτροδότηση.
Οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Το έργο – ορόσημο στο πρόγραμμα των νησιωτικών διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ, έχει πολύ θετικό αποτύπωμα όχι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά και κοινωνικοοικονομικό. Με τη λειτουργία της μεγάλης διασύνδεσης, η εξάρτηση της Κρήτης από τους τοπικούς πετρελαϊκούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής θα τερματιστεί, μηδενίζοντας τις εκπομπές CO2 του άνθρακα που προέρχονται από την ηλεκτροπαραγωγή. Επιπλέον η κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου θα δημιουργήσει σημαντικό περιθώριο μεταφοράς καθαρής ενέργειας από και προς το νησί. Παράλληλα θα προκύψει σημαντικό οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές μέσω της μείωσης των ΥΚΩ. Τέλος, η ισχυροποίηση του Ηλεκτρικού δικτύου θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας της Κρήτης με νέες θέσεις εργασίας και ώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Υπενθυμίζεται πως η υλοποίηση της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής πραγματοποιήθηκε από αναδόχους παγκόσμιας κλάσης όπως οι Siemens Energy, Nexans, Prysmian και ΝΚΤ, ενώ για την πόντιση των υποβρυχίων καλωδίων χρησιμοποιήθηκαν τα δύο πλέον σύγχρονα πλοία παγκοσμίως, Aurora και Leonardo da Vinci. Το έργο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑ (ΕΣΠΑ 2014-2020) και από το «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 μέχρι το ποσό των 535,5 εκατ. ευρώ αντλώντας έτσι σημαντικούς ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους πόρους και μειώνοντας, κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό, το κόστος του έργου για τον Έλληνα καταναλωτή.
Διαβάστε ακόμη