Προκηρύχθηκε, χθες, ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Α2» και «Νότια της Πελοποννήσου», στην περιοχή του νοτίου Ιονίου πελάγους, με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη. Η πρωτοβουλία ακολουθεί την αποδοχή από το ΥΠΕΝ του ενδιαφέροντος των εταιρειών Chevron και Helleniq Energy.

Από το κείμενο της διακήρυξης του διαγωνισμού, που εξέδωσε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) προκύπτει ότι η Chevron είχε αγοράσει πέρσι ανάλυση της ΕΔΕΥΕΠ, η οποία αφορούσε 20 γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή του Νότιου Ιονίου, καταβάλλοντας το ποσό των 35.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η διάρκεια των ερευνών ορίζεται σε επτά χρόνια, με δυνατότητα παράτασης. Σε περίπτωση εντοπισμού κοιτάσματος, η εκμετάλλευση προβλέπεται να διαρκέσει 25 χρόνια, με επιπλέον δυνατότητα παράτασης για πέντε έτη, κατανεμημένα σε δύο περιόδους.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντός των επόμενων ημερών, πιθανώς και αύριο.

Στη συνέχεια, θα αναρτηθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τρεις μήνες, ώστε να δοθεί χρόνος στους επενδυτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τα δύο θαλάσσια μπλοκ νότια της Πελοποννήσου που διεκδικεί η Chevron και Α2 που έχει αιτηθεί η Helleniq Energy. Δεν αποκλείεται η εκδήλωση για όποιον άλλο διεθνή επενδυτή έχει ενδιαφέρον.

Σημειώνεται πως η διαγωνιστική διαδικασία έχει, ήδη, ξεκινήσει, καθώς από τις 23 Ιανουαρίου ο κ. Σκυλακάκης έχει υπογράψει Απόφαση, όπου προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών, για τις οποίες παραχωρείται το εν λόγω δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Ειδικότερα, η διαδικασία αξιολόγησης της προσφοράς θα διαρκέσει δύο μήνες, όπως και η σύμβαση μίσθωσης που θα ακολουθήσει. Η παραχώρηση θα υπόκεινται σε ειδικό φόρο εισοδήματος 20% και περιφερειακό φόρο 5%. Ακόμη, το μίσθωμα θα είναι συνάρτηση των ακαθάριστων εσόδων με ένα κατώτερο όριο 4% επί των παραχθέντων υδρογονανθράκων.

«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη στην κατεύθυνση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας μας, καθώς ενισχύεται η προσπάθεια να διερευνηθεί η ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, το οποίο αποτελεί το μεταβατικό καύσιμο για την ενεργειακή μετάβαση, πεδίο όπου η Ελλάδα πρωτοπορεί. Επιπλέον, το ενδιαφέρον κολοσσών στον τομέα των υδρογονανθράκων -πρώτα της ExxonMobil και τώρα της Chevron- καταδεικνύει το γεγονός ότι η χώρα μας εξελίσσεται σε έναν ελκυστικό προορισμό για σημαντικές, ενεργειακές επενδύσεις», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, χθες, με αφορμή τη διακήρυξη του διαγωνισμού.

Διαβάστε ακόμη