Μετά τα μεγάλα ενεργειακά έργα που τέθηκαν σε λειτουργία το 2024 στην Ελλάδα, με πιο κομβικό ίσως το FSRU της Αλεξανδρούπολης που αύξησε τη στρατηγική σημασία της χώρας ως κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη, νέα έργα μεγάλης σημασίας αναμένεται να «μπουν στην πρίζα» και το 2025. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν έργα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, αλλά και η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με χρήση φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, που ανήκει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Motor Oil.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής αποτελεί ένα έργο που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, μέσω της θυγατρικής του «Αριάδνη Interconnection», και θα έχει μεταφορική ικανότητα 1 GW. Οι κατασκευαστικές εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2024 και το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στην άνοιξη του τρέχοντος έτους. Η σημασία του θα είναι μεγάλη για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, αφού αίρει, μεν, την ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης και την εξάρτησή της από μονάδες ακριβού πετρελαίου για παραγωγή ρεύματος, ενώ ανοίγει, δε, τον δρόμο για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού αιολικής και ηλιακής ενέργειας που διαθέτει, προσφέροντας οφέλη στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας συνολικά.
Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική είναι το μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Ο προϋπολογισμός του ξεπερνάει το 1,1 δισ. ευρώ, ενώ για την υλοποίησή του χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία αιχμής. Παράλληλα, πρόκειται για ένα έργο διεθνούς σημασίας, αφού βρίσκεται ανάμεσα στις βαθύτερες ηλεκτρικές διασυνδέσεις παγκοσμίως. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως μέσω της διακοπής λειτουργίας των μονάδων πετρελαίου στην Κρήτη, με την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης, θα επιτευχθεί σημαντική μείωση εκπομπών CO2 που ξεπερνά τους 500.000 τόνους ετησίως, ενώ θα προκύψει σημαντικό οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές μέσω της μείωσης των ΥΚΩ.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil ενισχύουν το ενεργειακό σύστημα της χώρας μέσω Θράκης
Ως προς τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, τη «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2024, ενώ η εμπορική της λειτουργία αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τέλος Μαρτίου του 2025. Η μονάδα ανήκει στους ομίλους των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil, ενώ έχει ισχύ 877 MW και θα δώσει σημαντική στήριξη και ασφάλεια στο ενεργειακό σύστημα της χώρας. Πρόκειται για μια μεγάλη ιδιωτική επένδυση, το συνολικό κόστος της οποίας άγγιξε τα 375 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η μονάδα θα προσφέρει και πολλά οφέλη στην τοπική κοινωνία, αφού πρόκειται να αναβαθμίσει τη σημασία που έχει η Θράκη για το ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας στην περιοχή.
Όπως προαναφέρθηκε, η «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» θα χρησημοποιεί ως καύσιμο φυσικό αέριο, αλλά υπάρχει πρόβλεψη στο μέλλον να χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό του συγκεκριμένου ορυκτού καυσίμου μαζί με υδρογόνο. Η μονάδα διαθέτει χαρακτηριστικά που επιτρέπουν την αξιοποίησή της ως σταθμού βάσης για το σύστημα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η γεωγραφική της τοποθεσία -κοντά στο σημεία διασύνδεσης του ηλεκτρικού συστήματος με Τουρκία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία- υπογραμμίζει τη στρατηγική της σημασία για το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ).
Έρχονται τα πρώτα έργα αποθήκευσης με μπαταρίες
Πέραν των παραπάνω, μια ακόμη εξέλιξη – ορόσημο για το ενεργειακό σύστημα της χώρας θα είναι η θέση σε λειτουργία των πρώτων μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας προς το τέλος του 2025. Η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο ενός ενεργειακού συστήματος με πολλά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως το ελληνικό ενεργειακό σύστημα. Μέσα από την ανάπτυξη μπαταριών σε μεγάλη κλίμακα, θα είναι δυνατή η αποθήκευση της πλεονάζουσας πράσινης ενέργειας, ιδιαίτερα τα μεσημέρια όπου λειτουργούν «στο φουλ» τα φωτοβολταϊκά, και η έγχυσή της στο δίκτυο τις ώρες που υπάρχει περισσότερη ζήτηση και είναι ακριβότερη η ενέργεια, κατά κανόνα τα απογεύματα. Το αποτέλεσμα θα είναι να μειωθούν δραστικά οι ποσότητες καθαρής ενέργειας που καταλήγουν «στα σκουπίδια» λόγω έλλειψης ζήτησης, ενώ θα εξισορροπήσουν και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα συγκεκριμένα έργα αποθήκευσης που έρχονται σύντομα αποτελούν την πρώτη «παρτίδα» που είχε λάβει λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση στον πρώτο διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ το καλοκαίρι του 2023. Βάσει χρονοδιαγράμματος, θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ωστόσο υπάρχει ενδεχόμενο να δοθεί κάποια παράταση. Η έλευσή τους αναμένεται διακαώς από πολλούς παίκτες της ενεργειακής αγοράς, καθώς θα δώσουν πολύτιμες λύσεις.
Συμπερασματικά, το 2025 θα είναι ακόμη μια χρονιά με σημαντικές εξελίξεις σε ενεργειακό επίπεδο, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη. Το διεθνές περιβάλλον, με τις πολιτικές, οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς και άλλοι παράγοντες, όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για νέες προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η ολοκλήρωση σημαντικών ενεργειακών υποδομών στην Ελλάδα, θα οδηγήσει στην καλύτερη θωράκιση της χώρας, απέναντι σε αυτές τις νέες απαιτήσεις.
Διαβάστε ακόμη