Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε ο Δήμος της Αμοργού, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύσει έως και 11 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη κηρυχθεί και ο Δήμος Σαντορίνης. Στο μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα οι σεισμικές δονήσεις στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, στην περιοχή της Ανύδρου.

Ειδικότερα λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα (03:14) σημειώθηκε σεισμός με μέγεθος 5 στην κλίμακα Pίχτερ με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 24 χλμ νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Επιπλέον από τις 03:35 έως τις 04:23 καταγράφηκαν 4 σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών με μέγιστο μέγεθος το 4,6 στις 04:14 και επίκεντρο τα 25 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Παράλληλα διαδοχικές ήταν οι σεισμικές δονήσεις από τις 10:29 έως τις 12:02 στην ίδια περιοχή καθώς καταγράφηκαν 10 σεισμοί άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ με ισχυρότερη αυτή που σημειώθηκε στις 10:29 (4,9) με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 27 χλμ νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος των δύο μόνιμων επιστημονικών επιτροπών του ΟΑΣΠ, που ασχολούνται με τα θέματα της σεισμικής επικινδυνότητας και της μείωσης του σεισμικού κινδύνου, καθώς και τα θέματα του ελληνικού ηφαιστειακού τόξου, καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, περισσότεροι από 1.100 σεισμοί έχουν συμβεί από την 1η Φεβρουαρίου, με μέγεθος πάνω από 3.

Γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν παρατηρηθεί εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Η περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού είναι ιδιαίτερα σεισμογενής λόγω της έντονης τεκτονικής δραστηριότητας στο Νότιο Αιγαίο. Ο κύριος λόγος είναι η σύγκλιση της Ευρασιατικής και της Αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας, με την Αφρικανική πλάκα να βυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική, δημιουργώντας έντονες γεωλογικές διεργασίες και σεισμούς.

Επιπλέον, η περιοχή ανήκει στο Ελληνικό τόξο, μία από τις πιο σεισμογενείς ζώνες της Ευρώπης, που εκτείνεται από τα Ιόνια Νησιά έως την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Σημαντικό ρόλο παίζει και το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης, καθώς το ηφαίστειο της περιοχής είναι ενεργό και οι γεωλογικές διεργασίες του προκαλούν σεισμικές δονήσεις. Επίσης, στην Αμοργό εντοπίζεται ένα σημαντικό ρήγμα, υπεύθυνο για ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτός του 1956 (7,5 Ρίχτερ), ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν καταγραφεί στο Αιγαίο. Τέλος, η γενικότερη τεκτονική δραστηριότητα του Αιγαίου, που χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη πολλών ενεργών ρηγμάτων λόγω της εφελκυστικής παραμόρφωσης της περιοχής, συμβάλλει στη συνεχή σεισμική δραστηριότητα.

Διαβάστε ακόμη